Din punct de vedere morfologic, „amândoi” este un numeral colectiv, sinonim cu „ambii” și având ca formă de feminin corespunzătoare – „amândouă”, iar pentru sinonim, „ambele”. În enunțuri, „amândoi”/ „amândouă” pot să apară însoțind un substantiv (caz în care îndeplinește funcția de atribut adjectival) sau cu valoare substantivală (când nu însoțesc un substantiv): Amândoi copiii au plecat la școală/ Au plecat amândoi/ Amândouă fetele aveau ceva de spus/ Amândouă aveau ceva de spus/ Ambii directori au luat aceeași hotărâre/ Ambele s-au decis să renunțe la proiect etc.
Trebuie să se aibă în vedere, pentru evitarea unor greșeli în scris, că numeralul „amândoi”/ „amândouă” se construiesc cu substantive articulate, în timp ce „ambii”/ „ambele” însoțesc substantive nearticulate: „amândoi copiii” (substantivul este articulat, de aceea se scrie cu trei –i), dar „ambii copii” (copii se scrie, în acest caz, cu doi –i, fiind nearticulat).
„Amândoi” și „amândouă”, pentru cazurile genitiv – dativ, au aceeași formă : „amândurora”/ „amânduror” (în funcție de topica): Dorința „amândurora” era de a pleca în excursie/ „Amânduror” copiilor le-am spus adevărul.
Prin urmare, în legătură cu întrebarea din titlul articolului, singura formă corectă este : Le-am vorbit „amândurora” (nu cu prepoziția la, care este specifică acuzativului).
Pe lângă dilema dintre le-am vorbit la amândoi și amândurora, este important să ne familiarizăm cu utilizările corecte ale altor expresii uzuale în limba română. Acest lucru nu numai că ne va îmbogăți vocabularul, dar ne va și asigura că comunicăm într-un mod cât mai clar și precis.
Pentru mai multe clarificări și exemple, este util să consultăm și alte resurse care abordează probleme similare de gramatică. Un bun exemplu este articolul nostru despre diferențele subtile din limba română, precum cum este corect: cunoștință sau cunoștiință, care vă poate ajuta să înțelegeți mai bine cum să folosiți cuvintele în mod corect. Prin compararea diferitelor cazuri, puteți dezvolta o înțelegere mai profundă a regulilor de gramatică și a modului în care acestea se aplică în diverse contexte.