Conform descoperirilor realizate pana in prezent, s-a constatat ca dinozaurii sunt impartiti, in functie de modul de hranire, in carnivori si erbivori. Cei carnivori apartin subordinului teropodelor. Pentru a se putea hrani, ei au fost dotati cu dinti lungi si ascutiti, de marimi diferite, cu ajutorul carora smulgeau bucati din carnea animalului pe care il vanau.

Spre deosebire de acestea, erbivorele aveau o dentitie diferita, in forma de cioc, cu care smulgeau plantele din care se hraneau. Pentru a facilita procesul de mestecare, erau dotati cu molari ascutiti si obraz lat.

De asemenea, dinozaurii erbivori, asemeni tuturor reptilelor, nu ramaneau niciodata fara dinti, deoarece daca le cadea unul, crestea imediat altul, acest lucru cauzand si faptul ca dintii aveau marimi diferite.

O dovada cunoscuta a modului cum se comportau erbivorele si carnivorele o reprezinta descoperirea din anul 1972, din desertul Gobi, a doua schelete, un pradator care ataca un erbivor. Primul a reusit sa despice abdomenul victimei sale folosindu-se de gheare, dar victima sa l-a ranit grav cu ciocul, ambele animale murind in lupta.

Citește și:  Șopârla zburătoare (Draco volans), vezi de unde și-a primit numele

Pentru a asimila necesarul de calorii, dinozaurii erbivori trebuiau sa manance o cantitate foarte mare de plante, pe care, dupa ce le mestecau, le impingeau in stomac cu ajutorul muschilor esofagului. S-a crezut ca aceste animale aveau doua stomacuri, primul fiind locul in care transformau hrana intr-o pasta fina cu ajutorul pietrelor stomacale.

Dupa acest proces extrageau materialul nutritiv din plante, necesar pentru a avea energie. Pietrele stomacale erau foarte importante pentru digestie, motiv pentru care existau animale care aveau o gusa cu asemenea pietre, pentru a-i facilita digestia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.