Cu o suprafaţă de 9.156 hectare, Parcul Natural Defileul Mureşului Superior este amplasat pe raza administrativă a comunelor Deda, Răstoliţa, Lunca Bradului şi Stânceni din judeţul Mureş. Parcul Natural include defileul Topliţa – Deda şi defileul Mureşului, care leagă Depresiunea Giurgeului de Podişul Transilvaniei, separând Munţii Călimani şi Gurghiu.

Culoarul Mureşului se întinde pe o lungime de aproximativ 50 de kilometri, râul colectând pe această distanţă apele afluenţilor Mermezeu, Gălăoaia, Zebrac, Ilva, Salard, Gudea, Răstoliţa, Iod, Borzia şi Bistra. Adâncimea apei variază de la 0,6 metri la 3 metri. În unele porţiuni, sectoarele defileului sunt foarte înguste, cu versanţi abrupţi şi înalţi, cu numeroase conuri formate din bolovăniş vulcanic.

În parcul natural, există şi o arie de protecţie avifaunistică, Defileul Mureşului Superior, cu o vegetaţie variată, compusă din păduri de foioase (fag, frasin, mesteacăn), păduri de conifere (molid, brad), păduri aluviale şi de luncă şi pajişti. De asemenea, multe din plantele care cresc aici sunt endemice sau foarte rare. Printre elementele de floră din Defileul Mureşului, se numără piciorul-cocoşului, ochiul-boului, mierea-ursului, vulturica, spata dracului, lăptucul oii, arnica, asmăţuiul sălbatic, coada-smeului, scara Domnului, joianul etc.

Citește și:  Monumentul Eroilor din Motru : Obiective turistice Gorj

defileul-muresului.jpg

În ceea ce priveşte fauna, aceasta este alcătuită din mamifere, păsări, peşti, amfibieni şi reptile, unele dintre ele protejate prin lege. Parcul Natural adăposteşte lupi, vulpi, mistreţi, căprioare, cerbi, vidre, veveriţe, iepuri, iar din păsările protejate se întâlnesc speciile: acvilă ţipătoare mică, potârniche de tundră, cocoş de munte, ciocănitoare cu spate alb, şoim de iarnă, stârc de noapte etc.

Pe lângă peisaje şi atracţii naturale, în regiune, mai pot fi vizitate şi o serie de biserici de lemn şi mănăstiri, datând din secolele XVIII – XX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.