Pavianii sau maimutele din genul Papio sunt specii de mamifere primate care traiesc in padurile tropicale din Africa, in special din Camerun, Zair, Republica Congo, Nigeria si Gabon. Acestea sunt maimute puternice care ocupa locul al doilea din acest punct de vedere in ordinul Primates, primul loc fiind al maimutelor antropoide. Toate speciile de paviani isi petrec majoritatea timpului pe sol, stau in copaci doar pentru a se hrani si atunci cand dorm.

Specii de babuini:

Mascul, Foto: treknature.comFamilie de babuini ChacmaBabuinul Chacma

Cea mai mare specie de babuin din Africa este Papio ursinus. Are lungimea corpului de 60-82 cm si greutatea de 15-30 kg. Este cunoscut cu numele de babuinul chacma si se hraneste cu insecte, radacini, fructe, frunze, animale mici.

Babuinul de Guinea

Babuinul de Guinea traieste in padurie tropicale din sudul Africii si este cea mai mica specie de acest gen. Masculul are cea mai mare coama de pe cap dintre toate speciile de babuini. Are lungimea corpului de 69 cm si greutatea de 17,5 kg. Denumirea sa stiintifica este Papio papio.

Mascul, Fotografie M. Bos. Foto: 101lugaresincreibles.comMaimuta gelada

O ruda apropiata babuinilor dar care face parte din genul Theropithecus este maimuta gelada. Are lungimea corpului de 70-74 cm si greutatea de 19 kg. Denumirea sa stiintifica este Theropithecus gelada si se remarca prin pieptul de culoare roz. Traieste in zonele stancoase din muntii etiopieni, la altitudini mari de 1800 m, in estul Africii. Este o specie care se hraneste doar cu seminte, iarba, tuberculi, fructe, frunze, tulpini de plante si animale mici. Are o creasta pe cap si o mantie de peri lungi pe umeri. Se catara foarte rar in copaci, sta mai mult pe sol. Poate trai pana la 11 ani.

Babuin masliniu, Foto: pathwaysinternational.org

Babuinul masliniu este raspandit in regiunile cu paduri tropicale din vestul pana in estul Africii. Are denumirea stiintifica de Papio anubis si poate avea lungimea corpului de 60-86 cm si greutatea de 22-37 kg. Aceasta specie de babuini este cea mai mare din Africa de Vest si Nord-Est.

Papio sphinx, Foto: uniprot.orgSfinxul (Papio sphinx), Foto: janne.cc

Babuinul sacru sau Papio hamadryas traieste in regiunile de campie din Somalia, Etiopia, Sudan si Egipt. Are lungimea corpului de 61-76 cm si greutatea de 18 kg. Este o maimuta care isi petrece viata mai mult pe sol, pentru a dormi noaptea se catara in copaci mai mici. Hrana sa consta din frunze si insecte. Are obiceiul sa bea multa apa dupa ce isi astampara foamea.

Babuinul galben

Babuinul galben sau Papio cynocephalus ibeanus este o alta specie din Africa, din estul acestui continent. Traieste in padurile deschise si savanele din Kenya, Tanzania, Botswana, Zimbabwe. Se hraneste cu plante, insecte si fructe. Masculul are lungimea corpului de 84 cm, iar femela este mai mica, are lungimea de 60 cm. Babuinul galben poate trai 20-30 de ani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here