Cameleonii fac parte din suprafamilia Iguania si au capacitatea de a-si schimba culoarea pielii atunci cand se enerveaza sau in perioada rutului. Aceasta suprafamilie cuprinde si alte specii de reptile diferite de cameleoni si anume: agamidele si iguanidele. Cameleonii sunt specii arboricole, traiesc pe copaci si tufisuri, au corpul destul de mic si sunt raspanditi in Africa, Asia, Europa si Madagascar.

Se pot recunoaste usor dupa capul inaltat in forma de coif, prevazut cu excrescente cornoase, coada stransa in spirala si prehensila, membrele destul de bine dezvoltate, cu degete groase si ochii mari, acoperiti cu o pleoapa rotunda prevazuta cu solzi.

Cele mai cunoscute specii de cameleoni:

Furcifer oustaleti
Furcifer oustaleti

Cel mai mare cameleon din lume este specia Furcifer oustaleti. Este cunoscut si cu numele de cameonul lui Oustalet. Are lungimea corpului de 50-68 cm si traieste doar in Madagascar. Se spune ca unele exemplare, in cazuri exceptionale, pot avea si lungimea corpului de aproximativ 1 m.

Brookesia minima
Brookesia minima

Cameleonul Brookesia minima este cea mai mica specie de acest gen din lume. Are lungimea corpului cat o unghie si traieste in Madagascar.

Rampholeon spectrum
Rampholeon spectrum

Unul din cei mai mici cameleoni din lume este Rampholeon spectrum. Traieste in regiunile ecuatoriale impadurite din vestul si pana in centrul Africii. Este numit cameleonul pigmeu vestic si are lungimea corpului de 7-10 cm. Se remarca prin cornul proeminent de pe bot.

Calumma pasonii
Calumma pasonii

Cameleonul lui Parson este raspandit in nordul si estul Insulei Madagascar si are denumirea stiintifica de Calumma pasonii. Este o specie arboricola care are lungimea corpului de 50-60 cm. Poate avea un colorit albastrui sau verzui si astfel este camuflat perfect in coronamentul copacilor.

Furcifer pardalis
Furcifer pardalis

Cameleonul-pantera este o specie arboricola din Insula Reunion, din estul si nordul Madagascarului. Are lungimea corpului de 40-52 cm si este numit Furcifer pardalis. Cand este stresat sau in pericol, isi schimba coloritul corpului din albastru-deschis in verde-inchis. Este o specie mare de cameleoni si se remarca printr-o zona osoasa pe varful botului.

Citește și:  Broasca de pădure (Rana sylvatica) supraviețuiește în Alaska
Chamaleo jacksoni
Chamaleo jacksoni

Cameleonul lui Jackson traieste in estul Africii, Kenia si in Hawaii. Are denumirea stiintifica de Chamaleo jacksoni si poate avea lungimea corpului de 20-30 cm. Aceasta specie arboricola este prinsa si vanduta ca animal de companie. Poate fi recunoscut prin coloritul verde si creasta usor dintata ce se intinde de-a lungul spatelui. Masculul are trei coarne osoase ascutite si lungi pe cap, care ii servesc ca arme de atac si aparare in luptele cu alti masculi rivali in perioada rutului.

Chamaleo pumilus
Chamaleo pumilus

In Africa de Sud traieste cameleonul-pitic multicolor care naste pui vii si are denumirea stiintifica de Chamaleo pumilus.

Brookesia spectrum este o specie mica de numai 7 cm si este numita cameleonul-frunza. Are coada foarte scurta ce ii serveste ca organ prehensil, iar pe bot o prelungire retractila.

Chamaleo montium
Chamaleo montium

Chamaleo montium are numai 24 cm lungime si este raspandit in Camerun. Are coloritul corpului in nuante de verde sau albastrui-verzui care il camufleaza foarte bine in frunzisul copacilor. Este numit si cameleonul de munte.

Chamaleo dilepis
Chamaleo dilepis

In regiunile de silvostepa si padurile din Africa ecuatoriala traieste specia Chamaleo dilepis, numit si cameleonul zdrentuit.

Bradypodion thamnobates
Bradypodion thamnobates

Cameleonul pitic din Natal este o specie arboricola din Africa de Sud. Are denumirea stiintifica de Bradypodion thamnobates si poate avea lungimea corpului de numai 15-19 cm. Naste pui vii si se hraneste cu insecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.