Cucii fac parte din ordinul Cuculiformes si sunt in general pasari migratoare care au glasul foarte puternic. Din acest ordin fac parte si specii inrudite cu astfel de pasari si anume turaco care sunt migratoare sau nemigratoare si se hranesc in special cu fructe. Speciile de pasari turaco se remarca prin penajul in culori vii si faptul ca au coada lunga si aripile destul de scurte. Astfel de pasari au un mod de viata arboricol si traiesc in regiuni impadurite. Cucii au obiceiul sa consume hrana animala si doar uneori fructe.

Specii de cuci si turaco:

Cuculus canorus
Cuculus canorus

Cea mai cunoscuta specie de cuci din Europa este Cuculus canorus. In tara noastra aceasta pasare migratoare este numita cuc si in prezent apare si in Asia si Asia de Sud si de Nord-Vest. Are lungimea corpului de 32-33 cm si greutatea de aproximativ 125 g. Cucul este o pasare greu de observat, ea poate fi depistata doar dupa sunetele specifice pe care le emite.

In popor se spune ca aceasta pasare se transforma toamna in uliu, in realitate ea are penajul asemanator acestei specii de prada iar toamna migreaza in tarile calde. Femela se remarca prin faptul ca are obiceiul de a-si depune ouale in alte cuiburi de pasari si le lasa sa fie clocite de acestea. Cucul are obiceiul sa cante mai ales in lunile aprilie-iunie, pleaca de la noi din tara in luna octombrie.

Clamator glandarius
Clamator glandarius

In Africa si in Asia mica traieste cucul Clamator glandarius. Aceasta specie apare frecvent in anumite tari ale Europei, mai ales in Spania si Portugalia.

Geococyx californianus

O specie comuna de cuci din sudul Americii de Nord este cucul alergator. Aceasta pasare are denumirea stiintifica de Geococyx californianus, are lungimea corpului de 56 cm si greutatea de 325 g. Este o specie nemigratoare care alearga foarte rapid pe sol, poate atinge viteza de peste 30 km/h.

Coccoyzus americanus
Coccoyzus americanus

In regiunile impadurite din America de Nord zboara cucul galben care are denumirea stiintifica de Coccoyzus americanus. Aceasta specie este cunoscuta si cu numele de cucul-ploios si se deosebeste de alte specii de cuci in primul rand prin faptul ca femela isi depune si cloceste singura ouale, apoi dupa eclozarea lor isi protejeaza si isi creste puii pana ce acestia reusesc sa zboare si sa-si caute singuri hrana.

Clamator glandarius
Clamator glandarius

Cucul-gaita este o specie cu penajul foarte frumos care traieste in sudul Europei, in Africa si in sudul Asiei. Este o pasare migratoare care are lungimea corpului de 35-39 cm si greutatea de 125 g. Are denumirea stiintifica de Clamator glandarius.

Chrysococcux cupreus
Chrysococcux cupreus

O specie africana de cuci care are penajul impresionant este cucul-auriu. Aceasta pasare are denumirea stiintifica de Chrysococcux cupreus. Penajul ei este de un verde stralucitor pe partea dorsala si in nuante galbui pe partea ventrala.

Specia Crotopaha ani traieste in grupuri alcatuite din mai multe perechi
Specia Crotopaha ani traieste in grupuri alcatuite din mai multe perechi

O pasare foarte interesanta cu ciocul incovoiat si penajul predominant negru este Crotopaha ani. Traieste intr-un areal alcatuit din sud-estul Americii de Nord, Caraibe, dar si regiunile impadurite din America Centrala si de Sud. Are lungimea corpului de 35 cm si greutatea de 125 g. Se hraneste cu insectele starnite de cirezile de animale in timpul pasunatului.

Tauraco erythrolophus
Tauraco erythrolophus

Turacul cu creasta rosie este o specie din ordinul Cuculiformes cu penajul foarte frumos colorat care traieste in Africa de Sud-Vest. Are lungimea corpului de 40-43 cm si greutatea de 200-325 g. Aceasta specie de turac are denumirea stiintifica de Tauraco erythrolophus si este considerata in pericol de disparitie. Este o pasare nemigratoare care isi petrece timpul in copaci si se hraneste cu fructe.

Corythaixoides concolor
Corythaixoides concolor

O alta specie africana din sud-vestul acestui continent este Corythaixoides concolor, o pasare care prefera sa poposeasca in copacii inalti sau sa-si construiasca cuiburi provizorii pe ramurile acestora. O alta specie asemanatoare este Corythaixoides leucogaster din Africa.

Opisthocomus hoazin
Opisthocomus hoazin

Hoatzinul este o specie din nordul Americii de Sud care are un aspect primitiv. Are denumirea stiintifica de Opisthocomus hoazin si este o specie nemigratoare. Are lungimea corpului de 62-70 cm si greutatea de 700-900 g.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.