• Stiati ca…
  • Richard Owen – un renumit om de stiinta si paleontolog din Anglia – este cel care a inventat cuvantul ,,dinozaur” in anul 1841. Datorita acestui fapt savantul englez a fost numit ,,parintele dinozaurilor”. Denumirea dinozaur vine de la cuvintele din limba greaca dinos (care insemana teribil, inspaimantator) si saurus (care semnifica soparla).
  • Primul os de dinozaur a fost descoperit in Anglia in anul 1676 si a apartinut unui dinozaur urias care a fost numit Megalosaurus. Acesta a fost primul dinozaur care a primit o descriere stiintifica si primul care a primit un nume.
  • Megalosaurusul de la Cernavoda este o specie de dinozaur care a fost descoperita in tara noastra. Profesorul de paleontologie si geologie I. Simionescu de la Universitatea din Bucuresti si Iasi a studiat cativa dinti ai acestui dinozaur. Aceste fragmente fosile au apartinut unui exemplar de Megalosaurus superbus si pot fi admirate in colectia de paleontologie de la Universitatea din Iasi.
  • In cadrul lumii animale dinozaurii au fost unici, nimeni nu a fost si nu va mai fi ca ei. Ei au fost cele mai mari vietuitoare care au trait pe Pamant si au avut particularitati de constructie care nu au mai fost intalnite la alte fiinte.
  • Dinozaurii sunt asemanati cu balaurii din povesti tocmai datorita faptului ca au corpul disproportionat, incat poate contrazice legile de baza ale mecanicii. De asemenea, ei aveau un aspect bizar, incat ar fi reusit sa incalce toate principiile ce stau la baza artei frumosului.

    Dinozauri, Foto: lapresse.ca
    Dinozauri, Foto: lapresse.ca
  • Dinozaurii detin recordul privind cea mai misterioasa si mai surprinzatoare dispatitie de pe Terra. Unii paleontologi pun disparitia lor pe seama unei catastrofe a mediului inconjurator, sau pe seama unor cauze ce se refera la declinul fiziologic al vietii dinozaurilor care probabil nu s-au mai adaptat noilor conditii de clima. De asemenea cercetatorii cauta noi explicatii privind moartea dinozaurilor care au stapanit cu milioane de ani in urma aceasta planeta.
  • Dinozaurii cu cioc de rata aveau pe cap un fel de carapace care se banuieste ca avea legatura cu simtul mirosului. Un simt olfactiv bine dezvoltat ajuta aceste animale erbivore sa depisteze de la distanta pradatorii, castigand astfel timp spre a se refugia in apele din apropiere.
  • Dinozaurii cu cioc de rata nu aveau dinti pe partea din fata a botului, iar pe partea posterioara a maxilarelor numarul de dinti putea depasi cateva sute. Se spune ca botul turtit ca un cioc de rata al acestor uriasi dinozauri functiona ca o ,,uzina de fabricat dinti”, pe masura tocirii lor dintii erau inlocuiti cu altii noi care cresteau din osul maxilarelor, sau de sub radacina dintilor uzati.
  • Stegozaurii aveau creierul foarte mic dar acest inconvenient era suplinit de maduva spinarii care prezenta o umflatura considerata ,,un al doilea creier al animalelor”. Creierul din cutia craniana era de 20 de ori mai mic decat cel din maduva spinarii.
  • Cosmonautii navelor spatiale de la NASA au decis sa ia cu ei un craniu de dinozaur in timpul zborului in Cosmos, in acest mod dorind sa realizeze o legatura imaginara si simbolica intre trecutul Terrei si viitoarea era spatiala a umanitatii. Craniul ales pentru a calatori in spatiu a fost cel al dinozaurului Coelophysis, care a fost descoperit pentru prima data in New Mexico, in America de Sud. Acest craniu poate fi admirat in una dintre vitrinele Muzeului de Istorie Naturala Carnegie din Pittsburg, Pennsylvania.
  • Importante vestigii fosile din perioada Cretacicului superior au fost descoperite in Bazinul Hategului inca din anul 1890 si au fost studiate de specialisti paleontologi din toata lumea timp de mai bine de jumatate de secol. Unul dintre dinozaurii ale carui ramasite fosile au fost descoperite in tara noastra a fost Magyarosaurus dacus – un erbivor patruped de 3 tone si 6 metri lungime care completa decorul padurilor cretacice si Telmatosaurus transsylvanicus de 500 kg si 5 m lungime care a fost clasat in categoria dinozaurilor cu cioc de rata ce se deplasa biped precum cangurii din zilele noastre. De asemenea si Struthiosaurus transsilvanicus a existat in peisajul cretacic al padurilor din zona Hategului.
  • Oviraptorul era un mare consumator de oua pe care le fura de la alte specii de dinozauri, dar pe de alta parte se sacrifica pentru a-si apara ouale si puii, refuza intotdeauna sa-si abandoneze cuibul plin cu oua.
  • Trotosaurus avea cea mai mare podoaba capilara sub forma unui guler in spatele capului dar si cel mai mare craniu din lumea animala, el ajungand la lungimea de 2,6 m.
  • Prima expozitie cu reconstituiri de dinozauri in marime naturala dateaza din anul 1854. Aceasta a fost realizata la Palatul de Cristal din Sydenham, in Anglia.
  • In anul 1992 s-a deschis extraordionarul Muzeu al dinozaurilor in localitatea Esperanza in sudul regiunii Carcassone din Franta. Acest muzeu adaposteste cea mai mare colectie de dinozauri din lume, multe reconstituiri in marime naturala care impresioneaza prin aspectul lor pe curiosii vizitatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.