Pentru cei mai multi dintre noi ideea ca dinozaurii au existat cu adevarat este o gluma. Pentru unii insa reprezinta o realitate pura, un fapt demonstrat care a dus la evolutia speciilor de pe planeta. Vom vedea in continuare o serie de informatii despre dinozauri si va lasam pe voi sa decideti daca sunt adevarate sau nu:

  • Pasarile, chiar si din ziua de azi, sunt vazute ca si ultimele rase de dinozauri care pot sa se afle pe pamant. Unii oameni de stiinta sunt de parere ca pana si crocodilii sunt urmasi ai unor dinozauri.
  • Au fost descoperite foarte multe fosile de dinozauri, insa doar un sfert din ele au fost identificate, deci 25% sunt cunoscute.
  • Nici un continent nu a ramas fara o descoperire care sa implice fosilele de dinozauri.
  • Specia de dinozauri Brachiosaurus brancai are in componenta dinozaurii cu cea mai mare masa. Specialistii au facut o serie de aproximari tinand seama de o descoperire din Tanzania din anii 1900 pe seama unui schelet si astfel au ajuns la concluzia ca acele animale aveau pana la 60.000 de kilograme.
  • Se spune ca acum 65 de milioane de ani si-au facut disparitia asa numitii dinozauri terestri. Acestia insa au disparut din cauza ca planeta noastra a avut un impact sever cu un asteroid, iar acest eveniment a insemnat si sfarsitul perioadei Creatacice, respectiv inceputul unei noi perioade si anume a celei Neozoice.
Citește și:  Pasărea migratoare chirichița cu obraz alb (Chlidonias hybridus)
t-rex
t-rex
  • Toate lumea stie de dinozaurul numit Tyrannosaurus, insa nimeni nu stie ca traducerea acestui nume se refera exact la caracterul sau si anume, din latina se traduce ca si „soparla despot”. Numele dinozaurului mai face referire si la faptul ca acesta avea o marime foarte mare.
  • Richard Owen, un paleontolog de origine engleza, a propus in anul 1842 denumirea stiintifica de „dinozaur” pentru a defini aceste reptile gigant. Insa in limba greaca, de unde si provine de altfel cuvantul, acesta desemneaza de fapt „extraordinara (Deinos)  reptila (Saura)”.
  • Au fost descoperite fosile foarte lungi care in cele din urma au fost catalogate ca fiind cele mai lungi, de 27 de metri, iar ele au fost declarate ca fiind ale unei specii pe nume Diplodocus. Descoperirea a avut loc in Statele Unite ale Americii mai exact in Wyoming.
  • Forma oaselor de la centura pelviana a dinozaurilor a ajutat la nasterea a doua categorii, botezate de catre G. Seeley, un biolog englez, ca fiind Saurischia si Ornithischia. Cei din categoria Ornithischia aveau oase care semanau cu cele ale pasarilor, iar ceilalti trageau mai mult in partea reptilelor. Un alt lucru remarcabil este si acela ca prima categorie insumeaza doar dinozaurii care nu consuma carne, deci ierbivorii, pe cand cea de-a doua categorie, insumeaza dinozaurii care consuma atat iarba si alte plante vegetale (formeaza subcategoria Sauropodomorpha) cat si carne (formeaza categoria Theropoda).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.