Eustreptospondylus oxoniensisLa fel ca si alte animale preistorice – cum erau de exemplu Dryosaurusul si Echinodonul – si dinozaurul Eustreptospondylus facea parte tot din peisajul european al Cretacicului inferior, din era Mezozoica, el venea chiar din perioada de mijloc a Jurasicului.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Franta, iar pe baza lor paleontologul Hermann von Mayer a facut prima descriere in anul 1832. Tot el i-a dat si denumirea stiintifica de Eustreptospondylus altdorfensis. Cativa ani mai tarziu, pe baza altor oase fosilizate descoperite in Anglia, specia a fost numita de paleontologul Richard Owen drept Eustreptospondylus cuvieri. In anul 1964, paleontologul Walker a facut descrierea unui schelet complet si i-a dat numele stiintific de Eustreptospondylus oxoniensis.

Acest dinozaur avea gatul lung, capul mare si alungit, iar botul era prevazut cu dinti ascutiti si incovoiati spre interior. Orbitele mari ale craniului indica faptul ca avea ochii indreptati anterior, iar acuitatea vizuala buna il ajuta sa observe o posibila victima de la distante relativ mari. Deoarece facea parte din categoria teropodelor si acest dinozaur avea capacitatea de a-si inlocui dintii, atunci cand acestia se rupeau sau cadeau, altii noi cresteau imediat in locul lor.

Citește și:  Dinozaurul Conchoraptor, cel mai hoț animal preistoric din lume

Interesant la acest animal preistoric este ca avea talentul de a fi un excelent alergator, fapt confirmat prin tibia foarte lunga de la membrele posterioare. De asemenea, pe baza unor amprente descoperite in albia unui rau cercetatorii au concluzionat ca avea si calitati de bun inotator. Probabil ca se deplasa prin apa prin impingerea cu labele de la membrele posterioare.

Membrele anterioare erau insuficient dezvoltate pentru a-i sustine greutatea corpului si prea scurte pentru a ajunge cu ele pana la bot. Erau foarte mici, dar prezentau cate trei degete fiecare si gheare ascutite. Se pare ca acest dinozaur popula zonele de mal ale apelor, iar hrana sa era formata din animale de talie medie. Mersul sau era intotdeauna biped, iar coada lunga si puternica il ajuta in mentinerea echilibrului. Paleontologii au estimat lungimea sa ca fiind de aproximativ 4-6 m si greutatea de 500 kg.

Dinozaurul Eustreptospondylus face parte din ordinul Saurischia, familia Megalosauridae.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.