Hylaeosaurus armatusRamasitele fosile ale dinozaurului Hylaeosaurus au fost descoperite in sudul Angliei, in anul 1832, de catre o echipa de lucratori intr-o cariera de piatra, iar pe baza lor paleontologul Gideon Mantell a facut o prima descriere amanuntita in anul 1833. Tot el a fost cel care a dat si denumirea stiintifica acestei specii de Hylaeosaurus armatus. Aceste fosile nu alcatuiau un schelet complet, ele erau bucati ale unor schelete patiale, mai multe oase individuale si cateva placi ale carapacei de protectie, care datau din era Mezozoica, din Cretacicul inferior, de acum 140-131 de milioane de ani.

Hylaeosaurus armatus 1Aceasta specie era cu totul speciala datorita faptului ca era prima ce prezenta un scut format din placi de protectie pe corp. Tot spatele, dar si coada erau acoperite cu numeroase placi osoase mobile, de diferite marimi si forme, unele rotunde, altele plate sau ovale, cu ghimpi ascutiti si lungi, distantati intre ei. Acest blindat constituia o adevarata problema pentru dinozaurii pradatori, care nu puteau nici sa rastoarne acest animal pe spate spre a-l imobiliza sub greutatea scutului, nici sa-l atace din partile laterale.

Citește și:  Vezi ce au descoperit paleontologii despre puricele gigant din Jurasic

Ca si alti dinozauri cu platosa si ghimpi – Panoplosaurusul, Pinacosaurusul, Silvisaurusul si multi altii – Hylaeosaurus era un animal erbivor sedentar care se deplasa lent pe toate cele patru membre, terminate cu labe puternice si gheare mari copitate. Capul sau era alungit si ingust, mereu tinut in pozitie aplecata tocmai datorita faptului ca membrele anterioare erau mai scurte decat cele posterioare, dar la fel de robuste. Cercetatorii au estimat lungimea unui exemplar adult ca fiind de 6 m si greutatea de 1,5-3 tone.

Acesti dinozauri traiau in turme, populau regiunile impadurite din apropierea apelor, iar hrana lor era formata din plantele de la nivelul solului. Smocurile de plante erau rupte cu ciocul larg cu margini taioase, apoi erau maruntite cu dintii mici si ascutiti si in final inghitite.

Dinozaurul Hylaeosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Ankylosauridae.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.