Utahraptor, unul dintre cei mai mari și letali dinozauri carnivori din Jurasicul superior, a fost descoperit în Utah, SUA, în anul 1991.
Dinozaurul Utahraptor era un pradator foarte abil care se folosea in timpul vanatorii de cele doua gheare uriase de la membrele posterioare, lungi de aproximativ 35 cm. Fiecare gheara era o adevarata arma letala, cu ea putea provoca rani foarte grave victimelor sale, iar in timpul alergarii erau tinute ridicate si acoperite cu un invelis cornos, pentru a fi astfel protejate si ferite de uzura.
Descoperirea și clasificarea speciei Utahraptor
Ramasitele sale fosile au fost descoperite in anul 1991 in Utah (SUA) de catre paleontologii James Kirkland, Donald Burge si Robert Gaston, iar specia a fost numita Utahraptor. Scheletul a fost adapostit la Muzeul Preistoric de la Colegiul de Est din Utah, iar in anul 1993 paleontologul american John Ostrom a denumit oficial acest dinozaur drept Utahraptor ostrommaysorum.
Caracteristici fizice și adaptări letale
Cercetatorii au estimat lungimea acestui dinozaur ca fiind de 7 m, inaltimea de 2,8 m si greutatea de 500-700 kg. In urma studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia ca aceasta specie a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu aproximativ 135 de milioane de ani in urma. Popula zonele impadurite de pe continentul american, unde ataca dinozauri erbivori si carnivori, dar si exemplare ale aceleiasi specii.
Membrele anterioare erau putin mai scurte si mai subtiri decat cele posterioare, dar deosebit de flexibile prin constructia speciala a articulatiilor, aveau gheare ascutite si tari, foarte periculoase pentru orice animal pe care il ataca.
Membrele posterioare erau robuste si musculoase, conformatia oaselor arata clar ca acest animal preistoric era si un foarte bun alergator dar si un pradator periculos, stia cum sa aplice manevre de intimidare, prin tipede stridente si miscari bruste ale capului.
Avea capul foarte mare, maxilare puternice, articulatiile ii permiteau sa deschida gura larg iar dintii mari si ascutiti sa smulga bucati mari de carne din corpul victimei si sa le inghita aproape intregi. Prada era sfasiata cu ghearele ascutite dar si muscata cu dintii fiorosi. Orbitele foarte mari arata ca avea o acuitate vizuala foarte buna, reusea sa aprecieze cu mare precizie distantele pana la prada.
Gatul foarte lung si musculos sustinea si misca cu usurinta capul in toate partile, iar coada lunga si puternica il ajuta in mentinerea echilibrului, dar si in lovirea animalelor in timpul luptelor.
Dinozaurul Utahraptor face parte din ordinul Saurischia, familia Dromaeosauridae.
Relația dintre Utahraptor și alte dromeosauride
Utahraptor este adesea comparat cu Velociraptor, un alt membru al familiei Dromeosauridae. Totuși, Utahraptor era mult mai mare, atingând o lungime de peste 7 metri, comparativ cu cei aproximativ 2 metri ai Velociraptorului.
Ghearele sale masive sugerează o specializare pentru prădători mari, în timp ce Velociraptor vâna prăzi mai mici. Descoperirea Utahraptor a oferit noi perspective asupra diversității acestei familii de dinozauri și a adaptărilor lor la diferite tipuri de prăzi și habitate.