Doodle sau Google Doodle este o modificare specială şi temporară a siglei Google, postată pentru o zi, pe pagina principală a acestui motor de căutare, pentru a celebra evenimente speciale, cum ar fi sărbătorile naţionale, ale diferitelor ţări, zilele de naştere ale unor personalităţi, Jocurile Olimpice, Halloween, Anul Nou sau alte evenimente importante, chiar cele care nu sunt planificate, dar au o semnificaţie deosebită.

Doodle/ Google Doodle este un cuvânt/ structură din limba engleză, obţinut prin paronomază, procedeu constând în asocierea a două paronime (cuvinte foarte asemănătoare ca formă, dar diferite ca sens).

Google Doodle, aniversarea lui Puskin
Google Doodle, aniversarea lui Puskin

Primul Doodle a fost conceput în 1998, pentru Festivalul Burning Man, un eveniment cultural, care se desfăşoară pe parcursul a opt zile, la Black Rock City, un oraş din Nevada, construit temporar, în deşert, special pentru acest eveniment, care începe în ultima zi de luni din august.

Denumirea festivalului vine de la faptul că, în ajunul încheierii festivalului, se incendiază o marionetă uriaşă. Fondatorii Google au dorit atunci, în 1998, să-şi semnaleze prezenţa la festival, prin integrarea unei siluete în flăcări, în logoul Google. De atunci tradiţia a continuat, inclusiv în prezent, cu peste o mie de logouri.

Cofondatorul Google a depus brevetul pentru Doodle/ Google Doodle la data de 22 martie 2011, specificând faptul că scopul principal al acestor sigle este promovarea unei companii. Această utilizare, ca instrument de cybermarketing, a fost confirmată, de pildă, la 8 februarie 2011, când Doodle-ul postat a fost reprezentarea submarinului din “Douăzeci de leghe sub mari”, de Jules Verne, Amazon desfăşurând o promoţie de carte în acea zi.

Doodle – diverse logouri

Doodle
Doodle

Un Doodle apare, de obicei, într-o singură zi, dar există şi situaţii când sunt concepute serii de logouri, postate, la rând, mai multe zile. În funcţie de amploarea evenimentului celebrat, Google Doodle este vizibil fie simultan într-un număr mare de ţări, fie într-o anumită ţară.

Fiecare Doodle este însoţit de un hyperlink, care duce la pagina de rezultate obţinute pentru o căutare, pe un şir de caractere care descriu evenimentul sărbătorit. Acest lucru stimulează curiozitatea vizitatorilor şi duce la o creştere semnificativă a traficului către cele mai bune site-uri de referinţă.

Doodle, Charlie Chaplin
Doodle, Charlie Chaplin

La data de 15 aprilie 2011, a fost creat primul Doodle video, cu acazia sărbătoririi a 122 de ani de la naşterea lui Charlie Chaplin.

Primul Doodle sub formă de joc vedeo interactiv a fost conceput şi afişat pe 21, 22 şi 23 mai 2010. A fost o clonă Pac-Man, care sărbătorea a 30-a aniversare a jocului şi, cu această ocazie, butonul “Introduceţi monede” a fost înlocuit cu “Am noroc”, permiţând amatorilor să acceseze jocul în câteva secunde după încărcarea paginii.

Cine creează Doodles?

Logo Google
Logo Google

Cele mai multe Doodle au fost realizate de Dennis Hwang, un webmaster şi grafician, în prezent director artistic la Niantic Labs, o companie de jocuri video, creată ca filială Google, cea care a conceput, printre altele, jocurile în realitate augmentată – Ingress şi Pokemon Go. Primul logo creat integral de Dennis Hwang şi postat la 14 iulie 2000 a fost cel referitor la Căderea Bastiliei.

Alte logouri au fost realizate de către Scott Adams, în săptămâna specială “Dilbert”, din 20 – 24 mai 2002, Adams fiind chiar creatorul benzilor desenate în care personajul principal este Dilbert.

Cele mai populare logo-uri Doodle

Top Doodle Google
Top Doodle Google

Anul acesta, în 2020, Google a pus la dispoziţia utilizatorilor, pentru ca aceştia să treacă mai uşor peste perioada izolării impuse de pandemia de COVID-19, o serie de Doodles interactive – cele mai populare din ultimii ani – din categoria celor care îmbină educaţia cu jocul, cum ar fi “Coding” – o introducere în programarea computerului şi în bazele algoritmilor, cu un iepure care se mişcă pe nişte pătrate şi cu stivuirea unor cărămizi virtuale, care permit iepurelui să colecteze morcovi pentru masă.

Citește și:  Improprietăți semantice (cuvinte folosite cu sens greșit)

Jinx’s Night Out, o animaţie cu o fantomă care îşi doreşte să petreacă Halloween-ul cu micii ei prieteni, un clip viral “Trololo”, realizat cu ocazia aniversării vârstei de 83 de ani, a baritonului rus Edward Khil, un Doodle cu mixaj interactiv pentru a sărbători DJ-ul care a inventat rap-ul etc. sunt doar câteva dintre cele mai apreciate logouri.

Alte sensuri pentru Doodle

Doodle, alte sensuri
Doodle, alte sensuri

Doodle.com este un site web de planificare şi realizare a sondajelor de către compania elveţiană Doodle AG. Iniţial, site-ul a fost creat de către Michael Naf, pentru el şi prietenii săi, ca instrument de gestionare a timpului şi planificare a întâlnirilor de afaceri, dar succesul rapid a dus la înfiinţarea companiei, care, lunar, are peste 20 de milioane de utilizatori unici din peste 175 de ţări.

Ce este doodling-ul?

Desene, abstractiuni

Doodle sau “doodling”este şi termenul prin care se denumeşte un desen simplu (linii, reprezentarea unor abstracţiuni etc.), realizat în timp ce atenţia celui care desenează este orientată la altceva, aşa cum fac copiii foarte mici, care nu-şi pot coordona mişcările, sau elevii, la şcoală, când mâzgălesc paginile de la sfârşitul caietului, pentru că se plictisesc în timpul orelor de curs.

Alt exemplu doodling banal este şi desenul pe care-l face cineva, dacă are în mână un creion, în timpul unei convorbiri telefonice lungi sau când se plictiseste dintr-un alt motiv. Cei mai mulţi oameni care au acest obicei îl păstrează toată viaţa, repetând aceleaşi desene, chiar dacă nu conştientizează acest fapt.

Doodle Google
Doodle Google

Verbul “to doodle”, în limba engleză, este cunoscut încă din secolul al XVIII-lea. În 1936, într-un film intitulat “Mr. Deeds Goes to Town”, personajul principal explica unui judecător, care nu era familiarizat cu acest verb, spunând că “oamenii desenează cele mai prosteşti imagini atunci când se gândesc la altceva”.

În epoca modernă, “doodling”-ul a devenit una dintre terapiile favorite în lupta împotriva stresului, oboselii, dar şi pentru stimularea memoriei şi a concentrării. Psihologii spun că a desena la întâmplare, orice, fără să te gândeşti la linii, forme etc., este o modalitate de relaxare cu mari beneficii, alteori ajută la o mai bună înţelegere a unor idei, antrenează o serie de procese mentale. Un experiment a arătat că cei care apelează la “doodling” îşi amitesc cu 30% mai multe informaţii decât ceilalţi.

Pasionaţi de doodling

Puskin, manuscris
Puskin, manuscris

Sunt celebre, de exemplu, desenele de pe manuscrisele celebrului scriitor rus Aleksandr Pușkin, care obişnuia să facă schiţe ale profilurilor sau mâinilor prietenilor. Au fost publicate, în mai multe ediţii, aceste “doodling”-uri ale lui Puşkin, considerate adevărate opere artistice. Unele au fost animate în filmul “My Favorite Time”.

Alţi pasionaţi de “doodling”, celebri, au fost: scriitorul Samuel Beckett, Rabindranath Tagore, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în 1913, matematicianul Stanislaw Ulam, președinți americani, printre care Thomas Jefferson, Ronald Reagan și Bill Clinton, care obişnuiau să “mâzgălească” în timpul întâlnirilor lor oficiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.