Empire State Building este una dintre principalele atractii ale orasului New York si a fost supranumita “cea de a opta minune a lumii” datorita inaltimii sale. Empire State Building este un zgarie-nori cu 102 nivele, avand fabuloasa inaltime de 443 m. Numele provine de la cel al orasului, New York-ul fiind supranumit “The Empire State”. Poate mai mult decat oricare alta cladire din lume, Empire State Building dovedeste dorinta si capacitatea oamenilor de a construi cladiri impresionante, capabile sa atinga inaltimi greu de inchipuit. Dupa prabusirea Turnurilor Gemene a redevenit cea mai inalta cladire din New York, si se afla pe locul 9 in lume.

Istoria Empire State Building

Empire State Building1

Inca de la terminarea constructiei Turnului Eiffel din Paris, Franta, din 1889, care are o inaltime de 324 m, arhitectii americani au avut in gand proiectarea unui zgarie nori care sa intreaca inaltimea faimosului turn. Desi New Yorkul devenise deja celebru pentru existenta catorva cladiri impresionante, in anul 1929, John Jakob Raskob (fost vice-presedinte al companiei General Motors) impreuna cu partenerii sai au hotarat sa cumpere un teren pe strada Fifth Avenue pentru a construi un nou zgarie-nori. Terenul devenise celebru, deoarece acolo se afla faimosul hotel Waldorf-Astoria Hotel, fapt pentru care Raskob a cumparat terenul cu suma de 16 milioane de dolari.

Dupa ce s-au hotarat in privinta locatiei, Raskob impreuna cu asociatii aveau nevoie de un plan al noului zgarie-nori care va revolutiona intreaga lume. Planul a fost, asadar, creat de arhitectul William F. Lamb, de la firma “Shreve, Lamb&Harmon”. Planurile au fost terminate in doar doua saptamani, deoarece au avut la baza planurile initiale ale cladirilor Reynolds Building si Carew Tower. Legenda spune ca Raskob l-a intrebat pe Lamb cat de inalta ii poate face cladirea in asa fel incat aceasta sa nu se darame. Planul cladirii a fost realizat de sus in jos, iar construirea cladirii a fost finantata de catre John J. Raskob si Pierre S. du Pont.

Empire State Building11

Constructia propriu-zisa a cladirii a inceput, in mod simbolic, pe data de 17 martie, de ziua Sfantului Petru. Muncitorii erau in general imigranti si conform informatiilor oficiale, 5 dintre ei au murit in timpul construirii cladirii Empire State Building. Cladirea a fost inaltata foarte repede, astfel incat a fost inaugurata pe data de 1 mai 1931, de catre presedintele Statelor Unite Herbert Hoover, dar si in prezenta guvernatorului Franklin D. Roosvelt. Un fapt interesant este ca inaugurarea cladirii a coincis cu “Marea Depresiune”, perioada de o extrema nesiguranta economica care a insemnat scaderea tuturor activitatilor la scara mondiala. Cum a influentat acesta perioada de criza Empire State Building? Multe dintre apartamentele alocate birourilor, dar si cele locuibile nu au fost inchiriate, pana in anul 1950.

Citește și:  Catedrala din Brasilia: Obiective turistice Brazilia - Brasilia

Designul Empire State Building

Empire State Building1111

La acea vreme, Empire State Building era singurul zgarie nori care avea mai mult de 100 de etaje, mai precis 102, ultimele 12 reprezentand turnul. Turnul a fost construit abia in 1953, pana atunci la ultimul etaj fiind doar o platforma de observare. Are 6500 de ferestre si 73 de lifturi, iar pentru cei care doresc sa urce pana la etajul 102 fara lift, trebuie sa ia in considerare ca au de urcat nici mai mult nici mai putin de 1860 de treptete.

Cladirea nu are o arhitectura impresionanta, insa simplitatea si maretia o fac atat de impunatoare si eleganta. In anul 1964 au fost adauagte reflectoare colorate, care sa lumineze cladirea in diferite culori in functie de sezon sau de alte evenimente importante, precum Ziua Sfantului Petru, Craciunul sau Ziua Independentei. Mult timp dupa daramarea Turnurilor Gemene, Empire State Building a fost lumianta in culorile alb, rosu si albastru.

Empire State Building azi

Empire State Building111

In zilele noastre Empire State Building este una dintre principalele atractii ale Statelor Unite si ale New Yorkului. Cei care viziteaza grandioasa cladire au posiblitatea sa admire intreg orasul, de la ultimul etaj al cladirii, de pe o platforma care le o ofera o priveliste extraordinara a New Yorkului, cu toate cladirile si parcurile de aici. Cei care doresc sa viziteze Empire State Building si urca pana la ultimul etaj pentru a admira peisajul, tin cont de conditiile meteo deoarece, in cazul in care sunt nori, nu pot vedea mai nimic.

Timpul nu are importanta, deoarece vizitarea cladirii se poate face atat ziua, cat si noaptea, imaginile pe care le puteti vedea fiind intotdeauna frumoase. Inainte de a ajunge in varful cladirii, turistii pot vizita intreaga cladire. In timpul vizitei la Empire State Building, vizitatorii au posibilitatea de a asculta intreaga istorie a cladirii, si sunt indrumati de un ghid. Mai mult decat atat, ei pot admira o expozitie de fotografii care dateaza din timpul lucrarilor, precum si documente, planuri si alte schite. Impresionanta cladire a fost “prezenta” si in numeroase realizari cinematografice, precum “KingKong”, “Kramer vs. Kramer”, “Independence Day”. Empire State Building este un monument national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.