Toţi îndrăgostiţii care ajung la Paris îşi lasă amprenta pe faimosul Ponts des Arte unde agaţă câte un lacăt. Din păcate, o parte din zona pietonală a podului s-a prăbuşit weekendul trecut de la „prea multă dragoste”, potrivit revistei Esquire.
„Pont des Arts” a fost victimizat de clișeele dragostei încă din 2008, atunci când cuplurile de turişti au început să agaţe lacăte de balustrada podului. Micile obiecte de metal erau menite să simbolizeze afecţiunea lor de durată. Doar că realitatea a arătat că o porţiune de 2,4 metri din pod s-a prăbuşit acum câteva zile de la prea multă afecţiune din partea miilor de turişti care au lăsat un lacăt pe pod.
Recent, lacătele dragostei au început să afecteze şi Podul Brooklin din New York, numai că spre deosebire de Paris, aici chiar s-au luat măsuri. Departamentul de Transport din New York a acţionat rapid pentru a opri acest mod de degradare a podului. CBS New York susţine că Big Apple a eliminat peste 5.600 de lacăte de pe pod, în mai puțin de un an.
Parizienii supăraţi speră acum că noul lor primar, Anne Hidalgo, va urma exemplul americanilor şi se va ţine de planul de a lua cele peste 700.000 de lacăte de pe pod, pentru a face loc altora. Aşa că, turiştii care vor să facă o vizită la „Pont des Arts” vor putea să îşi declare dragostea, în continuare, pe acest pod faimos al iubirii, singura interdicţie fiind aceea de a nu arunca cheiţele în Sena. Deja, pe fundul râului, sunt prea multe cheiţe de la lacătele-problemă, iar poliţiştii francezi sunt cunoscuţi pentru patrulele de interzicere a aruncării cheilor în apă.
Istoricul podului Pont des Arts
Pont des Arts este un pod pietonal din Paris care traversează râul Sena. Podul leagă Institut de France de Piața Centrală (Cour Carrée) a Palatului Luvru. Între 1802 și 1804, sub domnia lui Napoleon I, un pod metalic pentru pietoni a fost construit pe locul unde se află astăzi Pont des Arts: acesta a fost primul pod de metal al Parisului. Inginerii Louis-Alexandre de Cessart și Jacques Dillon concepuseră, inițial, un pod care semăna cu o grădină suspendată, cu copaci, bănci de flori și bănci simple.
Podul actual a fost construit între anii 1981 și 1984, „identic” cu cel de dinainte, dărâmat la bombardamente. El a fost reconstruit în conformitate cu planurile lui Louis Arretche care a decis să reducă numărul de arcuri de la nouă, la șapte. La 27 iunie 1984, podul recent reconstruit a fost inaugurat de către preşedintele francez Jacques Chirac care era pe atunci primar al Parisului.
Turiştii vin aici pentru că podul, uneori, serveşte ca loc pentru expoziții de artă și este, astăzi, un studio în aer liber pentru pictorii, artiștii și fotografii care sunt atrași de panaorama unică de aici. Pont des Arts este, de asemenea, în mod frecvent, un loc pentru picnic în timpul verii. În ultimii ani, multe cupluri de turiştii au făcut un obicei din a agăţa de balustradele podului lacăte scrise sau gravate cu numele lor şi de a aruncat cheia în fluviul Sena, ca un gest romantic.