Falangiidele sunt specii de paianjeni cu picioare lungi care fac parte din familia Phalangiidae, ordinul Opiliones. Acestia sunt clasificati in 200 de specii si sunt rapandite in toata lumea in diferite habitate, in regiunile de munte impadurite pe sub pietre, busteni si stratul de frunze moarte de pe sol, sau pe campii si pasuni. Unele specii sunt active numai in timpul noptii, altele din contra isi cauta hrana in timpul zilei.
Acesti paianjeni au picioarele exagerat de lungi, la unele specii pot avea lungimea de pana la 10 cm. Cele doua sexe difera prin forma chelicerelor, care sunt mult mai mari la masculi decat la femele.
La majoritatea speciilor femelele sunt foarte prolifice, ele au capacitatea de a depune un numar de 20-100 de oua odata in crapaturile din sol, sub stratul de vegetatie aflata in stare de putrefactie sau sub scoarta copacilor, cu ajutorul unui organ special numit ovipozitor.
Unele specii sunt carnivore, au instincte de pradatori, iar altele sunt saprofage – se hranesc cu materii organice. Corpul lor poate fi in nuante de culori gri, maro sau negru cu diferite pete argintii si reflexe metalice. Aceste specii au disparut din Asia de Sud, Australia si Noua Zeelanda. De asemenea nu apar deloc in Antarctica. Multe din aceste specii s-au adaptat sa traiasca si in casele oamenilor.
Specia Phalangium Opilio este raspandita in emisfera nordica in regiunile impadurite, de deal si campie, mai ales in vegetatia din locurile insorite. Are corpul alb-cenusiu cu nuante galbui, lung de 35-9 mm si este o specie diurna. In perioada de imperechere femela depune ouale in sol, astfel ca ele rezista si in lunile reci de iarna si primavara.
La aceasta specie femela depune oua o singura data pe an. Hrana paianjenului Phalangium Opilio consta din afide, artropode, melci mici, larve de gandaci si omizi.
Video – Falangiide – Paianjeni cu picioare lungi: