Leopardul cu nori - Neofelis nebulosaLeopardul cu nori (Neofelis nebulosa) este cel mai mic animal carnivor din categoria felinelor mari. Numele sau vine de la petele neregulate cu margini negre, de forma unor nori, care formeaza un desen interesant pe blana sa. Poate fi intalnit in sudul, estul si sud-estul Asiei, in Insula Sumatra, Insula Borneo, in India, China, Laos, Thailanda, Nepal, Vietnam, Malaezia. Prefera regiunile acoperite cu tot felul de paduri, chiar si cele de la altitudini de 2000 m.

Animalele adulte au lungimea corpului de 60-110 cm, greutatea de 16-23 kg si inaltimea la umeri de 20-40 cm. Blana ce acopera tot corpul este scurta, moale si deasa, are o culoare de fond galbena-maronie, iar in zona umerilor si a spatelui petele sunt mai mari si mai deschise. Capul si membrele prezinta un desen cu pete de culoare mai inchisa, chiar neagra. Coada este foarte lunga, ajunge la 55-90 cm, iar membrele sunt destul de scurte, cu degete prevazute cu gheare ascutite retactile si curbate. Au cate patru degete la membrele posterioare si cate cinci la cele anterioare. Pe talpi prezinta pernite golase, rezistente, inconjurate de par, care le ajuta sa se deplaseze si sa urmareasca vanatul pe furis. Au toate simturile foarte bine dezvoltate – ochii indreptati inainte ii ajuta sa aprecieze perfect distantele, urechile mobile si relativ mari ii ajuta sa capteze sunetele din jur, vibrizele lungi si sensibile ii ajuta in orientare, pe timp de noapte, la vanatoare.

Citește și:  Jaguarul (Panthera onca), un animal carnivor care știe să înoate

Leopardul cu nori (Neofelis nebulosa)Sunt animale solitare, active in special noaptea cand obisnuiesc sa mearga in cautarea prazii. Au abilitati de catarare excelente, fac diferite acrobatii tinandu-se cu coada lunga si puternica de ramurile copacilor, cu capul si corpul in jos.

Leopardul cu nori se hraneste cu maimute, porci spinosi, mistreti salbatici, giboni, cerbi, serpi, caprioare, pasari si diferite animale mici. Are obiceiul sa stea ascuns pe crengile copacilor si sa isi urmareasca tiptil prada de sus, apoi cu o saritura ampla si brusca o ataca prin surprindere si isi infinge coltii mari si ascutiti in gatul victimei. Are caninii foarte lungi, de aproximativ 5 cm, asemanatori ca la tigru.

Femelele pot face doi, trei sau patru pui, dupa o perioada de gestatie de trei luni. La inceput puii sunt neajutorati si orbi, la fel ca puii de pisici. Dupa 10-12 zile ei incep sa vada, dupa o luna sunt destul de activi, iar dupa 10 luni devin independenti.

Speranta de viata la leopardul cu nori este de 11 ani in mediul lor natural si de aproximativ 17 ani in captivitate.

Leopardul cu nori face parte din ordinul Carnivora si familia Felidae. Este o specie pe cale de disparitie, numarul de exemplare a scazut foarte mult in ultimii ani din cauza braconajului. Acest leopard este vanat atat pentru carnea gustoasa si blana sa foarte scumpa, dar si pentru oasele sale – care sunt folosite in medicina traditionala chineza.

Video – Leopardul cu nori (Neofelis nebulosa):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.