Intr-o epoca in care doar barbatii sunt pictori, Artemisia Gentileschi este o artista ce reuseste sa se impuna si sa castige apreciere pentru arta sa, nerespectand rigorile vremii. Daca putinele femei care pictau de la aceasta vreme se limitau la portrete, ea nu va face asa, fiind prima femeie care va picta scenarii complexe, cu tema religioasa sau istorica. Astazi ea este considerata printre primii pictori care au abordat stilul baroc si o pictorita desavarsita, care a mostenit talentul artistic de la tatal sau, pictorul Orazio Gentileschi. De asemenea, este instruita de Orazio, desi creatiile sale sunt inspirate din opera lui Caravaggio.

Artemisia Gentileschi
Artemisia Gentileschi

Artemisia Gentileschi s-a nascut in Roma anului 1593 si a fost inca de mica pasionata de pictura, spre dezamagirea tatalui, care stia ca nu va fi primita cu bratele deschise de artistii vremii. El este cel care se ocupa de instruirea sa si in ciuda puternicei sale dorinte de a intra la o academie de arte frumoase, nu este acceptata, doar pentru ca este femeie, fiind considerat doar un moft pornit din dorinta de a iesi in evidenta. Cu toate ca tatal sau s-a ocupat de pregatirea aspirantei la titlul de pictorita, il angajeaza si pe Agostino Tasi ca sa ii fie mentor, insa acesta va fi cel care o va marca pe viata.

Dupa cum au descoperit istoricii italieni, Artemisia Gentileschi a fost violata de catre Agostino Tassi, iar incercarile acestuia de a musamaliza totul esueaza. In anul 1612, tatal pictoritei il acuza de viol si face subiectul unuia dintre cele mai controversate si cunoscute procese de la acea vreme, proces care se incheie prin exilarea lui Tassi din Roma, insa doar pentru un an. Desi la inceput i-a promis ca o va lua de sotie, daca va tine totul ascuns, i-a fost imposibil, deoarece era casatorit. De asemenea, violatorul avea o relatie intima cu sora sotiei lui, printre faptele sale lipsite de scrupule numarandu-se si o tentativa de omor asupra sotiei. Procesul ii ofera pictoritei si mai multe motive sa urasca barbatii si discrimarile cu care erau tratate femeiele, ce sunt dovedite prin pedeapsa mica pe care violatorul a primit-o pentru o fapta atat de grava.

In incercarea de a-i recastiga demnitatea fiicei sale, Artemisia Gentileschi, Orazio plateste un pictor florentin, pe nume Pierantonio Stiattesi, pentru a se casatori cu ea, data casatoriei celor doi avand loc la 29 noiembrie 1612. Violul lasa urme adanci in viata pictoritei, dar si in opera ei, dupa cum se poate vedea in pictura “Giuditta care-l decapiteaza pe Holoferne”, scena de o mare cru zime, care poate fi asemuita cu violul ce i-a marcat viata. De asemenea, picturile sale in care este accentuata frumusetea femeii, prin scene biblice si mitologice, fara sa ilustreze femeia complet goala, sugereaza sentimentele de groaza pe care i le trezeste goliciunea, fiind urmarita de trauma violului, care nu a parasit-o niciodata.

Autoportretul Artemisiei Gentileschil, Foto: en.wikipedia.or
Autoportretul Artemisiei Gentileschi, Foto: en.wikipedia.or

Abia in 1916 Artemisia Gentileschi incepe sa se bucure de succes si este accepata la Academia Artelor Desenului, fiind prima femeie careia i s-a oferit aceasta posibilitate. Desi este casatorita, traieste o poveste de iubire cu nobilul Francesco Maria Maringhi. Odata cu popularitatea de care se bucura, leaga si prietenii cu persoane influente, precum este Galileo Galilei sau Michelangelo Buonaroti cel Tanar, care ii va plati costurile cursurilor la Academia Artelor Desenului. Totodata, se hotaraste sa isi castige independenta si sa isi creasca singura cele doua fiice, motiv pentru care isi paraseste sotul si continua sa isi concentreze viata pe marea sa pasiune, pictura.

Una dintre primele picturi ale artistei Artemisia Gentilescu dateaza din anul 1909 si se numeste “Fecioara alaptand Pruncul”. Printre lucrarile sale reprezentative se numara “Giuditta cu capul lui Holoferne”, “Danae”, “Suzana si batranii” sau Autoportretele sale. Fara sa se lase intimidata de misoginismul existent si de scepticismul cu care au fost vazute lucrarile sale, va deveni o artista cu personalitate, care se va impune in barocul timpului, incurajand si alte femei sa devina pictorite de marca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.