Regina Zenobia este una dintre figurile feminine reprezentative ale istoriei antice, care s-a aflat la conducerea Palmyrei, un oras foarte dezvoltat din Siria centrala, care se afla la acea vreme sub dominatie romana. Numele ei grecesc era Septimia Zenobia, iar cel roman Julia Aurelia Zenobia. Nu este singura regina din familia din care provine, astfel, ea face parte dintr-o familie bogata in regine, printre care se afla si cunoscuta regina de Sheba. Era de o inteligenta deosebita si extrem de frumoasa, fiind o seducatoare veritabila, despre care se crede ca era mai frumoasa decat Cleopatra. Cu un par foarte lung si brun, avea niste bucle foarte frumoase si ochii negri. Vocea foarte melodioasa ii fermeca pe cei din jur cand o ascultau vorbind, iar zambetul ei seducator lasa sa se vada o dantura extrem de alba.

Regina Zenobia a Siriei
Regina Zenobia a Siriei

In privinta educatiei, regina Zenobia era foarte bine instruita, astfel ea vorbea limbile siriene, greaca si latina, avand o pasiune pentru cultura, primind si o educatie in stiinte. In adolescenta se casatoreste cu regele Odaenathus, devenind astfel a doua sotie a acestuia. Alaturi de rege, devine mama mai multor fete, dar si a unui baietel, insa nu va fi sotie de rege pentru mult timp, deoarece acesta este asasinat. Exista anumite opinii conform carora ea ar fi fost in spatele asasinatului regelui, deoarece aceasta ar fi fost singura modalitate prin care fiul ei ar fi putut mosteni tronul. Astfel, fiul ei devine mostenitor, iar pana cand acesta va implini varsta corespunzatoare pentru a deveni rege, ea este numita regina, numindu-se urmasa a reginei Cleopatra.

Rolul de conducatoare i s-a potrivit reginei Zenobia ca o manusa, fiind foarte priceputa si devotata Siriei, motiv pentru care a cunoscut o importanta inflorire, orasul Palmyra devenind un important centru al comertului, cunoscand o crestere economica considerabila. Orasul a fost botezat „Mireasa Desertului”, datorita independentei de care se bucura, in care prosperitatea era la ea acasa. Oamenii faceau comert fie cu parfumuri, fie cu mirodenii, ori cu matasuri colorate in diverse culori si obiecte de arta frumos confectionate. Femeile care locuiau in oras o priveau pe regina ca pe o sursa de inspiratie in materie de vestimentatie, fiind infatisate cu haine frumos colorate, bijuterii deosebite si parul prins in coafuri sofisticate.

Regina Zenobia nu a influentat doar moda epocii si situatia economica sau culturala a orasului Palmyra, ci si pozitia pe care o ocupa orasul aflat sub conducerea sa fata de romani, luptandu-se pentru a scapa de stapanirea acestora. Ea si-a condus soldatii in Palestina si Phoenicia in lupta de eliberare, reusind sa isi cucereasca pamanturile situate pana la granita cu Egiptul, biruind astfel, armata romana. Foarte curajoasa, ea si-a incurajat soldatii, obisnuind sa se urce pe cal si sa le ridice moralul, pentru care a fost numita „Doamna Victoriei”. Acumuland experienta acumulara de la sotul ei, pe care obisnuia uneori sa il insoteasca si la vanatoare, a demonstrat foarte multa pricepere in carmuirea pamanturile pe care le stapanea.

Portretul reginei Zenobia, Foto: sarwataj.wordpress.com
Portretul reginei Zenobia, Foto: sarwataj.wordpress.com

De asemenea, regina Zenobia a fost a fost o protectoare a celor educati, fiind si prima persoana care a realizat o istorie scrisa a tarii sale. Cu o personalitate complexa, fiind extrem de inteligenta si de frumoasa, ii cucerea pe barbatii din jurul ei, fara sa se lasa vreodata dominata. Se spune ca Claudiu si Gallienus au incercat sa o transforme intr-o femeie supusa lor, avand intentia de a cuceri si orasul pe care ea il conducea, insa fara succes. Cu usurinta cu care mergea la vanatoare, bea alaturi de soldati si mergea pe campul de lupta, organiza cercuri literare si se intalnea cu filozofii epocii. Cu toate ca orasul pe care il conducea era pozitionat strategic intre persi si romani si reprezenta un mare interes pentru cei dornici sa il cucereasca, ea l-a protejat cu multa vitejie pana la aparitia noului imparat roman, Aurelian.

Regina Zenobia este infranta de imparatul Aurelian, care a organizat, intre anii 272-274, o campania prin care dorea sa reuneasca imperiul roman, invadand astfel Palmyra. Pe regina orasului a luat-o prizoniera la Roma si au fortat-o sa treaca in lanturi de aur sub Arcul de Trimf roman. Cu toate ca imparatul roman ar fi dorit sa ii ofere tosate cele necesare pentru a duce o existenta de regina la Roma, ea a preferat sa se otraveasca, fiind de o demnitate exceptionala. Aceasta nu este singura varianta a istoricilor referitoare la ultima parte a vietii printesei siriene, existand si varianta conform carora a primit o vila la Tivoli si a trait o viata de lux, devenind o cunoscuta filozoafa si casatorindu-se mai tarziu cu un guvernator roman.

Regina Zenobia a ramas in istorie drept una dintre cele mai reprezentative figuri feminine ale lumii orientale, fiind ilustrata precum si o veritabila regina razboinica a Antichitatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.