Femei celebre, care au realizat lucruri marete exista peste tot in lume si bineinteles si in Romania, una dintre acestea fiind Sarmiza Bilcescu, aceasta fiind prima femeie din lume doctor in Drept. S-a nascut in Bucuresti, la 27 aprilie 1897 si este fiica sefului Controlului Finantelor. Fiind extrem de rare, la acea vreme, femeile care urmau o facultate in Franta, deoarece marea lor majoritate nu erau de origine franceza, ci proveneau din strainatate, ea a trebuit sa se impotriveasca multor prejudecati, mai ales ca isi propusese sa studieze Dreptul, profesie perceputa ca fiind strict masculina.

Sarmiza Balcescu1
Sarmiza Balcescu

In anul 1884 Sarmiza Bilcescu este admisa la importanta Facultate de Drept din Paris, de la Universitatea din Sorbona, insa, din cauza faptului ca este femeie, este ultima acceptata. Profesorii facultatii ezita asupra admiterii sale, iar dupa ce s-a decis acceptarea sa, continue sa se confrunte cu prejudecatile vremii. Astfel, ea se simte extrem de insultata si neindreptatita, atunci cand la intrarea in facultate, portarul nu-i permite sa intre in holul facultatii.

Dupa ce Sarmiza Bilcescu a incheiat un an de studiu in cadrul Universitatii din Sorbona, profesorul sau de Drept Civil, Colmet De Santerre se adreseaza studentilor prin a le multumi ca au primit-o printre ei pe studenta romanca, ce a dat dovada de un comportament exemplar. Ea nu este doar prima femeie din lume acceptata la o facultate de drept, ci si prima femeie din lume care se descurca exemplar, fapt ce ii permite sa isi finalizeze studiile in domeniu.

In anul 1887 Sarmiza Bilcescu primeste licenta in Stiinte Juridice, care ii permite sa practice avocatura, insa nu se opreste aici. In anul 1890 este prima femeie care isi sustine teza de doctorat, intitulata intitulata ²De la condition légale de la mère² („Condiția juridică a mamei”). In anul 1891 devine prima femeie care obtine un doctorat in drept si reuseste o alta premiera, devenind prima femeie acceptata de un barou, mai exact de Baroul Ilfov, care cuprindea si Bucurestiul. Astfel, premierele se tin lant in viata sa.

Sarmiza Bilcescu a reusit sa deschida noi orizonturi pentru femeile din Romania si din Europa, distrugand conceptia conform careia „inteligenta unei femei este frumusetea sa”. Ea a adus un sprijin considerabil femeilor, demonstrand ca nu doar barbatii sunt cei care pot urma o facultate, ci si femeile, reprezentand un model pentru femeile de pretutindeni. Indiferent de conceptiile vremiii, ea nu a ezitat sa isi urmeze visul si a intrat in istorie. In mod cert este o deschizatoare de drumuri, iar daca alte femei au renuntat, atunci cand portarul facultatii le spunea ca femeile nu sunt acceptate, ea si-a sustinut drepturile, pentru a nu lasa nimic sa ii impiedice educatia.

Portretul doamnei Sarmiza Bilcescu Alimanisteanu, Foto: singurafelina2.blogspot.com
Portretul doamnei Sarmiza Bilcescu Alimanisteanu, Foto: singurafelina2.blogspot.com

Cu toate ca a fost admisa la Baroul Ilfov, pe atunci condus de faimosul avocat si om politic Take Ionescu, acceptarea ei fiind posibila si prin ajutorul oferit de juristul roman Constantin Dissescu, ea nu a practicat niciodata avocatura. La sase ani dupa admiterea in barou se retrage din avocatura si se casatoreste cu inginerul Constantin Alimanisteanu. Chiar daca este retrasa din avocatura, ea incepe sa se implice in imbunatatirea vietii femeilor, motiv pentru care este una dintre fondatoarele Societatii Domnisoarelor Romane, care avea ca scop cresterea numarului de femei educate din tara.

Aprecierea de care s-a bucurat Sarmiza Bilcescu a fost foarte mare, printre cei care o pretuiau aflandu-se Printesa Maria. Intre cele doua se va forma o frumoasa prietenie, fiind bune prietene pana cand prima femeie avocat se stinge din viata. Ea nu este doar o aparatoare a femeilor, este si o patriota convinsa, care promoveaza cu succes valorile tarii in strainatate. In acest sens trimite costume nationale unor doamne importante din afara granitelor tarii sau tablouri ce contineau imagini din tara, toate acestea ajutand la crearea unei bune imagini a tarii peste hotare. Nu era singura din familie care isi iubea tara si contribuia la o formarea unei Romanii mai bune, astfel, sotul sau impartasea aceleasi idealuri, insa, din nefericire, acesta se stinge din viata in anul 1911.

In anul 1898, Sarmiza Bilcescu devine mama unui baietel, pe nume Dumitru, pe care il adora si in jurul careia isi concentreaza intreaga viata, asa cum a facut si mama ei, Maria Bilcescu cu ea. Dupa moartea sotului, intemeiaza in anul 1913 Consiliul Superior al Industriei casnice, cu scopul de a reinvia importanta si frumusetea din mediul rural. Anual isi petrecea doua luni la Cascioarele si era extrem de iubita de tarani, datorita faptului ca se implica foarte mult in viata lor si ii ajuta. Cel mai mult era iubita de oamenii din Muscel si era foarte apreciata pentru tot ajutorul pe care l-a oferit.

Printre activitatile in care s-a implicat, Sarmiza Bilcescu munceste la infiintarea de camine si de cantine pentru studenti, in special pentru studentii de la Drept si se ocupa si de sprijnirea copiilor la scoala. In anul 1935 doreste sa retraga la tara, la Romanesti, Muscel, insa, din nefericire, aceasta urma sa fie ultimul an petrecut la tara, pentru ca pe 26 august moare, spre durerea oamenilor care au iubit-o. Trupul ei neinsufletit este ingropat la Bilcesti si este ingropata in costum national. La inmormantarea ei este prezent atat fiul sau, cat si prietenele ei Eliza Bratianu, Sabina Cantacuzino sau Nadia Duca. De asemenea, la inmormantare au fost prezenti patru mii de tarani, imbracati in port national, in semn de recunostinta pentru sprijinul pe care l-au primit de la aceasta remarcabila femeie.

Dupa moartea ei, Sarmiza Bilcescu lasa 25 de milioane de lei pentru cladirea Palatului Industriei Casnice, facand un ultim gest de sprijinire a vietii rurale. Fara indoiala, este una dintre cele mai remarcabile femei din Romania, care si-a dedicat viata pentru a face o schimbare in bine in viata celor care aveau nevoie de un sprijin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.