Daca in anul 1930, Ellen Church devine prima femeie stewardesa din lume, 25 ani mai tarziu, Viorica Elena Hutan este prima femeie care obtine o diploma de stewardesa din Romania. In ciuda riscurilor la care se supun cei care urmeaza o asemenea profesie, ea si-a facut meseria intr-o maniera exemplara, fiind an la rand femeia care le zambea politicos pasagerilor si se asigura ca nu le lipseste nimic. Se naste la 23 august 1923 la Gura Humorului, in judetul Suceava, iar studiile liceale, finalizate in anul 1938, le urmeaza in Cernauti. Dupa ce Bucovina de Nord face parte din URSS, familia ei paraseste orasul Cernauti, pentru a se retrage in capitala, in anul 1940.

Trecand printr-o proasta situatie financiara, Viorica Elena Hutan se angajeaza pentru un an, in 1941, ca secretara la Scoala de Zbor fara Motor CFR, ajutandu-si in felul acesta familia. Aici zboara pentru prima data, tot in anul 1941, iar un an mai tarziu se angajeaaza la Directia Generala a Aviatiei Civile. Dupa terminarea razboiului se infiinteaza prima scoala de stewardeze din Romania si i se propune sa se inscrie la aceasta scoala, mai ales ca era o buna cunoascatoare a limbilor rusa, engleza, franceza si germana si avea si un aspect fizic foarte placut. Astfel, la 21 aprilie 1955 isi sustine examenul, care cuprindea testarea cunostintelor de limbi straine, cultura generala, iar la final un examen medical si devine prima femeie stewardesa cu diploma din tara.

Din 1955 pana in anul 1974, Viorica Elena Hutan este stewardesa la Tarom, incepand sa activeze ca insotitoare la bord de la varsta de 32 de ani. Desi avioanele cu care se zbura atunci erau friguroase, iar geamurile si usile tremurau, a fost extrem de curajoasa si mereu le-a inspirat siguranta pasagerilor. In cei 20 de ani de activitate a realizat 18.602 de ore de zbor si a parcurs 8.602.000 de kilometri. A zburat in intreaga Europa, dar si in China, Vietnam, India, Pakistan, Liban, Katar, Israel, Arabia –Saudita, Japonia, Siberia, Thailanda, Hawai, Mexic sau America. La fiecare milion de kilometri pe care il parcurgea, primea cate o medalie, iar la implinirea a 7 kilometri realizeaza un record mondial, pentru care este felicitata de Henri Coanda, prin intermediul unei telegrame.

Ellen Church Stewardess in 1930, Foto: tackyraccoons.com
Ellen Church Stewardess in 1930, Foto: tackyraccoons.com

In anul 1966 Viorica Elena Hutan este distinsa cu “Ordinul Muncii”, in semn de apreciere pentru toata activitatea sa de pana atunci. Zborul care a impresionat-o cel mai mult este cu siguranta, “Marele Raid”, care a inceput la 11 decembrie 1969 si s-a desfasurat pe durata a 27 de zile. Realizat cu o aeronava Tarom, zborul a facut inconjurul lumii si a fost un record la nivel mondial. A traverstat trei oceane, patru continente, cinci mari si 27 de tari. Acesta a fost un zbor care a facut senzatie, iar ea a trait fiecare secunda pe propria piele.

Multe dintre experientele prin care Viorica Elena Hutanu a trecut au fost extrem de dificile, in special cu aeronavele cu care se zbura atunci, care erau pline de surprize. Cu toate acestea, si-a pastrat de fiecare data calmul, pozitia sa de sefa a stewardeselor insarcinand-o cu multe responsabilitati pe care le-a indeplinit cu succes. Invatand sa isi lase problemele la intrarea in avion, pentru a se putea concentra si a se dedica intru totul oamenilor care aveau nevoie de ea, s-a adaptat vietii de stewardesa si curselor lungi si obositoare. De cele mai multe ori, dupa o cursa istovitoare, prefera sa se odihneasca noaptea, fara sa iasa cu prietenele ei in oras, desi acestea erau foarte insistente.

Dupa cei 20 de ani petrecuti la bordul avioanelor, familia Vioricai Elena Hutanu nu se va desparti de aviatie, deoarece fiul acesteia, Constantin Hutan, a fost inginer specialist in armament si instrumente de bord, cat si profesor la Academia de Aviatie, fiind sef de catedra. De asemenea, nepoata sa este inginer de aviatie. Fiind prima stewardesa din tara cu o diploma, aceasta este prima femeie care a demonstrat curajul de practica o meserie de la inaltime, fara sa se inspaimante la gandul unui accident si care s-a bucurat de fabuloasa viata de stewardesa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.