Foişorul de Foc este amplasat în piaţa cu acelaşi nume din Bucureşti, aflată la intersecţia bulevardului Regele Ferdinand cu străzile Traian, Vasile Stroescu, Zece Mese şi Gheorghe Popp de Băseşti.

Foişorul de Foc1

Clădirea are o înălţime de 42 de metri şi a fost ridicată ca turn de veghe pentru supravegherea centrului oraşului, astfel încât incendiile să fie depistate la timp. Anterior, punctul de observaţie al pompierilor era Turnul Colţei, însă acesta a fost demolat în 1888.

Foişorul de Foc11

Lucrările de construcţie la Foişor au început în data de 17 septembrie 1890, după un proiect al lui George Mandrea, arhitectul-şef al Bucureştiului din acea vreme. Foişorul de Foc a fost gândit şi ca turn de apă pentru alimentarea zonei, însă după finalizarea sa, Uzina de Apă Grozăveşti nu a avut pompe suficient de puternice pentru a-l umple cu apă.

Astfel, edificiul a fost cedat în totalitate pompierilor de către Primărie, la 22 aprilie 1892. Foişorul era prevăzut, la parter, cu o cameră pentru trăsurile de incendiu, la primul etaj se afla cazarma soldaţilor pompieri, iar etajul al doilea a fost destinat comandamentului.

Citește și:  Statuia lui Pop Mihai din Negresti Oas: Obiective turistice Satu-Mare

foisorul-de-foc.jpg

În anul 1935, Foişorul de Foc a încetat să fie utilizat de către pompieri, în contextul în care sistemul de anunţare al incendiilor s-a modernizat datorită apariţiei şi dezvoltării posturilor telefonice. Astfel, din 1963, clădirea a fost transformată în Muzeul Pompierilor Români, fiind declarată ulterior monument istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.