De-a lungul anilor, Arabia Saudita a fost teatrul conflictelor arabe, multe dintre acestea fiind puse sub semnul religiei, precum si al dorintelor de expansiune a unor regate, tocmai de aceea, s-au ridicat constructii de-a dreptul impresionante, menite sa apere tinuturile Arabiei Saudite de astazi, un exemplu graitor al unei astfel de constructii fiind, fara doar si poate, Fortareata Masmak din Riad. Acest oras capitala se afla in inima Arabiei Saudite centrale. Numele de „Riyadh” inseamna „loc cu gradini si copaci”, chiar daca, astazi, de pilda, doar o parte mai reprezinta ceea ce desemneaza acest nume.

Fortareata Masmak1

Chiar si asa, despre aceasta parte a Riad-ului se poate spune ca este o oaza mica, poate chiar singura ramasa, de altminteri, un loc fertil, care, culmea, se afla pe teritoriul intins si arid al tarii. Initial, a fost irigata de mai multe cursuri de apa, care, insa, au secat de-a lungul vremii. Si in pofida faptului ca orasul Riad este acum o asezare puternica industralizata, moderna mare si prospera, „un panteon al arhitecturii contemporane din sticla, otel si beton”, vechiul cartier rezista inca.

De fapt, acest vechi cartier este, in definitiv, oaza de liniste si natura nealterata din Riyadh. Aici se gaseste, deci, fortareata Masmak, ce a fost catalogata drept una dintre minunile Arabiei Saudite. Impresionanta structura fortificata a fost construita in forma traditionala in jurul anului 1865, din lut si caramizi din chirpici, pe o fundatie de piatra. Aceasta tehnica, atat de des folosita in acele timpuri, era printre cele mai la indemana, cu atat mai mult cu cat, locurile din imprejurimi incepeau sa fie lipsite, tot mai rapid cu putinta, de cursurile de apa.

Fortareata Masmak11

Numai ca Fortareata Masmak este mai mult decat atat: este un simbol al rezistentei, al longevitatii, precum si al luptei continue de pe urma careia singurul mod de supravietuire era victoria. Plus, zidurile exterioare, extrem de groase si aparent impenetrabile adapostesc un castel, o moschee si un put. Au, de asemenea, si patru turnuri circulare de paza, construite de la inceput cu aceasta menire. Spunem acestea, deoarece, dupa cum bine stim, multe dintre fortaretele importante au fost imbunatatite pe parcurs, atunci cand s-a ajuns la concluzia, uneori finala, ca nu rezista in fata furiei si determinarii invadatorilor straini.

Citește și:  Orasul Granada din Nicaragua: Obiective turistice Nicaragua - Granada

In sfarsit, ceea ce face Fortareata Masmak din Riyadh cu adevarat impresionanta este culoarea, lasandu-ne impresia ca s-a ridicat din pamanturile intinse ale Arabiei Saudite. Un portocaliu-roz cald, care radiaza lumina, cand este pus sub razele soarelui ce sting usor la apus, scalda fortareata, ca mai apoi, cladirea sa cada intr-un joc formidabil de umbre si forme. Imaginatia multor artisti a fost starnita in fata unei asemenea constructii, in fata unui asemenea joc de lumini si umbre, poate si datorita asezarii Masmak-ului.

Fortareata Masmak111

Nu degeaba fortareata a devenit una dintre cele mai venerate structuri centrale din istoria Arabiei Saudite. Ba chiar, Fortareata Masmak a fost locuinta familiei Al Saud, pana la momentul in care aceasta a fost inlaturata de la putere de dinastia rivala, Al Rashidi. Si desi rezistenta, fortareata a fost pradata, cazand in mainile celor care voiau sa o foloseasca drept simbol al victoriei.

Astfel, la 15 ianuarie, 1902, tanarul Ibn Saud a reusit sa atace eroic fortareata. Cu doar 40 de oameni a trecut de fort si a revendicat tronul si puterea. Poate si de aceea este aceasta fortareata asa importanta, pentru ca acest eveniment istoric unic a fost un exemplu pentru lunga serie de lupte si batalii sangeroase pentru putere care au facut, in cele din urma, ca tribul Al Saud sa isi consolideze autoritatea in Peninsula Iberica. In cele din urma, Ibn Saud s-a autoproclamat rege al Arabiei Saudite. In sfarsit, Fortareata Masmak este un simbol national foarte important, fiind considerata una dintre minunile tarii. Arabia Saudita a facut tot posibilul sa mentina aceasta cladire in picioare, ca mai apoi sa-i gaseasca si o intrebuintare finala, si anume de muzeu.

Fortareata Masmak1111

Prin urmare, din anul 1995, fortareata gazduieste colectii de textile si mestesuguri traditionale si nu numai, frumusetea acestora facand acest loc unul cu totul si cu totul special. De cele mai multe ori, turistii au descris acest loc ca fiind unul reprezentativ pentru ceea ce Arabia Saudita a insemnat in trecut. Si nu degeaba tindem sa credem ca acesta este motivul principal pentru care fortareata a fost renovata si restaurata in ultimii ani, fiind, daca vreti, o parte, poate cea mai importanta, a inimii culturale a capitalei, precum si a tarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.