In prima jumatate a secolului al XVII-lea, chiar de la infiintarea portului, structura care avea sa apere aceasta asezare era fortul San Diego, o constructie impresionanta, in special prin forma sa. Si nu intamplator s-a luat decizia ridicarii unui astfel de fort, deoarece Acapulco era un oras important, fiind un centru al transporturilor maritime. Totodata, portul Acapulco era si punctul de imbarcare pe Manila Garden, galionul cunoscut indeosebi calatoriilor din fiecare an, mai cu seama din 1565 pana in 1815.

Fortul San Diego din Acapulco1

Timp de sute de ani, aceste nave aveau sa asigure transportul pe o singura linie maritima, una directa si sigura, dintre Asia si Americi. Importanta acestui port era recunoscuta aproape in intreaga lume, indeosebi printre cei care asigurau transportul maritim. Pe de alta parte, e drept ca si orasul Acapulco era o asezare veche, aceasta datand chiar din Epoca Bronzului.

De stiut, de asemenea, este ca acest oras, situat pe coasta Pacificului, a fost ocupat de spanioli in anul 1528. Ba chiar, se poate spune ca Acapulco reprezinta centrul eforturilor spaniolilor de a descoperi o noua ruta maritima spre Asia. Spaniolii s-au aratat foarte interesati de transportul maritim, mai cu seama de comertul cu diferte marfuri. Astfel, intr-un final, Andres de Urdaneta (1498-1568) avea sa descopere o noua ruta spre Manila, pornind exact dinspre Acapulco. Rezultatele descoperirii unei astfel de rute au inceput sa apara imediat, Acapulco devenind un oras foarte dezvoltat si deopotriva bogat.

Fortul San Diego din Acapulco11

Tot un rezultat, de aceasta data, al dezvoltarii a fost si sporirea interesului piratilor in privinta acestei asezari. De pilda, in anul 1587, navigatorul englez sir Thomas Cavendish (1555-1592) avea sa captureze un galion spaniol in care se afla nu mai putin de 1, 2 milioane de pesor aur. Se faceau tot felul de incercari, care mai de care mai disperate, pentru a pune stapanire cel putin pe o parte a acestei asezari.

Citește și:  Colecția William Fehr: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Tocmai de aceea in anul 1615, dupa o invazie a unei flote olandeze, viceregele spaniol Diego Fernandez de Cordoba (1578-1630) a dat ordin sa se construiasca o fortareata noua, cat mai moderna, si in conformitate cu acele vremuri. Situat undeva deasupra dealului care dainuia peste asezare, fortul San Diego, asa cum a fost botezat, avea forma unei stele cu cinci colturi, la acele vremuri, fiind cea mai mare fortareata de pe coasta Pacificului. Trebui sa stim, in acelasi timp, este ca fortul San Diego, pe care in prezent il putem admira, nu este acelasi care a fost construit in anul 1615, constructia initiala fiind distrusa aproape in totalitate de seismul din anul 1776. Fortul a fost reconstruit in cele din urma, acesta fiind inclus si pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Fortul San Diego din Acapulco111

Astazi, in fortul San Diego se afla Muzeul de Istorie al orasului Acapulco, structura fiind recunoscuta drept una dintre cele mai importante constructii militare din Mexic, ridicate la inceputul perioadei moderne, cand asezarea era in plina dezvoltare. De altfel, fortareata este si principala structura cu rol de aparare a orasului, numai ca, in prezent, acest statut nu mai este neaparat necesar, deoarece fortareata a devenit mai degraba un punct turistic de mare interes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.