Franta, situata in Europa de Vest, este cel mai intins stat al Uniunii Europene. Are forma unui hexagon, despre care se spune ca reprezinta intreaga Europa, la o scara mai mica. Suprafata este 547 030 km² iar populatia, 60, 8 mil. loc. Are capitala la Paris. Republica semi-prezidentiala face parte din Consiliul Europei, Uniunea Latina si din Organizatia Internationala a Francofoniei. Totodata, este membra NATO (in 1968 s-a retras si a revenit in 2002, insa cu o implicare retinuta).
Numele de Franta are provenienta latina (“Francia”). Cel mai probabil, termenul desemneaza o liga a popoarelor germanice ce s-au stabilit pe malul drept al Rinului. Franta a inceput sa se se dezvolte treptat inca din Evul Mediu, la inceputul secolului al XIII-lea, cruciadele contribuind semnificativ la imaginea tarii la nivel mondial. In anul 1804, a luat nastere primul Imperiu, condus de Napoleon Bonaparte sau Napoleon I, insa in 1815, Burbonii preiau iarasi fraiele puterii. La 2 decembrie 1851, Louis-Napoleon Bonaparte, presedinte al tarii si nepot al lui Napoleon Bonaparte, organizeaza o lovitura de stat, in cele din urma, acesta fiind numit imparat, sub numele de Napoleon al III-lea. In acest fel, se creeaza si al doilea Imperiu Francez. Apoi, se ajunge la crearea republicii, asa numita Cea de-a Treia Republica.
In sfarsit, istoria Frantei cunoaste rasturnari dupa rasturnari si, desi iese victorioasa in Primul Razboi Mondial, pe fondul crizei economice, tara intra sub conducerea generalului Petain, instaurandu-se astfel regimul fascist cu puternice legaturi cu cel al Germaniei Naziste. Abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial se creeaza cea de-a Patra Republica Franceza. La 28 septembrie 1958, intra in vigoare constitutia celei de-a Cincea Republici Franceze, aprobata prin referendum. Aceasta este considerata baza democratiei.
Economia tarii este dezvoltata, chiar diversificata, Franta fiind a sasea putere economica mondiala. Industria are un nivel tehnologic ridicat iar agricultura este comerciala moderna, prin urmare eficienta. Surprinzator, aceasta din urma concentreaza doar 4 % din populatia activa. Insa Franta este cunoscuta ca fiind cel mai mare producator de vinuri din lume. In ceea ce priveste productia de carne, ocupa locul I in Europa, respectiv locul IV pe glob. Transporturile sunt si ele moderne, aici intrand reteaua TGV, autostrazile s.a., iar serviciile, asa cum se intampla intr-o tara civilizata, concentreaza 70 % din populatia activa. In Europa si mai ales in Uniunea Europeana, Franta are o pozitie importanta, jucand, de asemenea, si un rol esential in crearea Uniunii.
De altfel, este cunoscuta tensiunea ce a luat nastere intre Germania si Franta dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. In prezent, cele doua tari duc o politica agricola comuna si intentioneaza sa creeze un sistem de aparare propriu, superior si, desigur, independent de Nato. Dar si potentialul uman si asezarea geostrategica au contribuit la dezvoltarea tarii. De pilda, evolutia demografica a facut ca populatia straina sa reprezinte o buna parte din totalul de astazi al populatie
Franta se afla in vestul Europei, insa detine si teritorii peste mari, si-anume in America de Nord, Caraibe, America de Sud. In sud si in est, teritoriul francez cuprinde regiuni inalte cum ar fi Masivul Francez. Franta se invecineaza cu Belgia, Germania, Luxemburg, Elvetia, Italia, Andora, Monaco si Spania. De asemenea, teritoriul francez mai cuprinde si metropole regionale precum Marsilia, Lyon, Bordeaux, Lille, Strasbourg. Din punct de vedere administrativ, tara este impartita in 26 de regiuni, dupa cum urmeaza: Franta Metropolitana este reprezentata de 22 de astfel de regiuni, iar restul de patru sunt cele de peste mari. Apoi, aceste 26 de regiuni se impart la randul lor in 100 de departamente.
Si cultura a jucat un rol esential in dezvoltarea tarii. Spre exemplu, Parisul, capitala Frantei, a fost centrul cultural timp de secole, ba chiar, inca mai este considerat. A gazduit artisti din intreaga lume, precum scriitori, pictori, compozitori, creatori de moda etc. Totodata, in Paris exista foarte multe muzee, tematica acestora fiind mai mult decat diversificata (muzeul Luvru este doar unul dintre ele). Asadar, turismul aduce venituri foarte mari, mai ales ca tara are o prezenta activa pe scena contemporana mondiala. De fapt, si monumentele care in timp au ajuns reprezentative pentru Europa au ajutat la crearea unui prestigiu printre turistii din intreaga lume (Turnul Eiffel, de exemplu).
In ceea ce priveste manifestarile religioase, conform constitutiei, Franta este un stat laic. Altfel spus, exista un fel de acord intre Stat si Biserica, in care Statul respecta Biserica, celelalte religii, insa nu recunoaste niciuna. S-a considerat ca numai astfel, religiile oamenilor vor putea fi respectate, indeosebi printre oamenii de rand. Inevitabil, exista si astazi oameni care nu sunt de acord cu dezvaluirea religiei lor, considerand ca este ceva personal, in afara societatii. Plus, se vorbea mai sus despre caracterul alogen (strain) al populatiei. Acesta este si motivul pentru care cultura si implicit religia sunt reprezentate prin diversitate. In fond, Franta tine foarte mult la exprimarea libera, la democratia cu greu dobandita.