Reprezintă unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii, întemeiat de către greci cu 600 de ani înainte de Hristos. Numele i se trage de la un termen din limba greacă, care în traducere înseamnă „jertfă”. 

Marseille1

Orașul Marsilia din Franța are în spate un trecut pe cât de îndepărtat, pe atât de interesant. A fost cucerit de romani, care l-au transformat într-unul dintre cele mai mari porturi comerciale ale Imperiului. Creștinismul a pătruns în Marsilia încă din primul secol al erei noastre, iar cei care au propovăduit aici credința în Iisus Hristos au fost Lazăr cel înviat din morți și surorile sale, Marta și Maria.

La consolidarea creștinismului în orașul Marsilia a contribuit inclusiv un sfânt român, Ioan Casian, cu experiență teologică obținută la Betleem, Egipt, Constantinopol și Roma. Ioan Casian a fost cel care a instituit monahismul galic tocmai în orașul Marsilia.

În prezent, acest oraș mai este cunoscut și sub denumirea de „Portul Africii”. Reprezintă cel mai mare oraș al Franței, ca suprafață, iar populația este alcătuită majoritar din francezi, dar și din două etnii puternic reprezentate: italieni și spanioli. Este un oraș extrem de vesel, cu o arhitectură destul de variată și oameni foarte diferiți.

Marseille11

Turiștii au la dispoziție foarte multe obiective, imposibil de vizitat integral într-o singură vacanță. Marsilia dispune de o viață de noapte activă, dar și de o viață culturală deosebită, astfel că experimentarea ambelor dimensiuni presupune ceva rezistență fizică.

Din punct de vedere cultural, orașul Marsilia nu numai că se mândrește cu un număr mare de muzee și centre de artă, dar este și gazda multor evenimente de acest gen: Festivalul Muzical Avec le Temps, Festivalul La Fete Blue, dedicat culorii albastre, Festivalul La Fete du Panier în centrul istoric al orașului, Festivalul du Plateau, Festivalul Muzical La Fiesta Des Suds.

Orașul Marsilia dispune de câteva obiective turistice considerate adevărate simboluri locale. Cel mai faimos dintre ele este vechiul port, portul Vieux, cel întemeiat de către greci cu peste 2600 de ani în urmă. Piața de pește este un adevărat spectacol, mai ales pe timpul licitațiilor. Numeroasele bărcuțe și iahturi de lux ce poposesc pe suprafața apei contribuie la crearea unei atmosfere pitorești.

Marseille111

Catedrala Notre Dame de la Garde reprezintă un alt simbol celebru al orașului Marsilia. Este o catedrală de dimensiuni copleșitoare, construită în stilul neobizantin. Aici, pe vremuri, pescarii își aduceau bărcile pentru a fi binecuvântate înainte de a ieși pe mare. Catedrala se află pe o colină înaltă, astfel că oferă și o priveliște uluitoare asupra întregului oraș.

Poarta D’Aix se numără printre obiectivele turistice majore ale orașului Marsilia, fiind o construcție de secol XIX, ridicată tocmai pentru a întâmpina vizitatorii. Are aspectul Arcului de Triumf, cu fațade împodobite cu minunate sculpturi.

Palatul Longchamp contribuie la faima internațională a orașului Marsilia. Este o construcție impresionantă prin bogăția detaliilor arhitecturale. Palatul dispune de o serie de coloane laterale și de o grădină de fântâni arteziene sculptate în mod spectaculos. A fost construit în secolul al XIX-lea pentru a înfrumuseța locul dominat de un bazin de apă public. Parcul poartă același nume ca al palatului și se numără printre cele mai populare spații verzi din Marsilia. În aripa de nord a palatului, se poate vizita Muzeul de Arte Frumoase.

Marseille1111

Cetatea Chateau D’If este un alt punct de atracție al orașului Marsilia. A fost construită în secolul al XVI-lea în scopuri defensive, apoi transformată în închisoare, datorită localizării sale pe una dintre insulițele din portul orașului. În prezent, este unul dintre cele mai vizitate locuri ale Marsiliei, de numele său legându-se și povestea Contelui de Monte Cristo.

Centrul istoric al Marsiliei se cheamă Le Panier și este un cartier cochet, cu străzi înguste și romantice, înțesat de cafenele, magazine de suvenire și terase.

Principalele locuri de relaxare în Marsilia sunt Bulevardul Corniche, Piața Cours Julien și Piața Castellane. În toate aceste locuri se pot face cumpărături, se pot savura cafele și prăjituri, se poate pătrunde în ambianța artistică a orașului.
O zonă fascinantă, dar cu totul diferită, este Noailles, unde principalele magazine sunt cele chinezești și arabe, iar străduțele au aerul unui adevărat bazar oriental.

vieux Port de marseille

Din punct de vedere culinar, bucătăria din Marsilia constă în pește și fructe de mare. Cel mai cunoscut fel de mâncare este „la Bouillabaisse”, o supă de pește cu aromă de usturoi, foarte sățioasă, despre care se spune că ține loc și de felul întâi și de felul doi. Un aspect important: „la Bouillabaisse” este foarte scumpă, datorită ingredientelor proaspete și de calitate, iar turiștii sunt sfătuiți să nu comande acest soi de mâncare decât la restaurantele de lux.

Există multe baruri și cluburi, cele mai încântătoare fiind cele din portul Vieux. Pe timpul nopții, portul se luminează parcă mai mult decât pe timpul zilei, iar atmosfera este de veșnică sărbătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.