Situata in vestul Europei, Franta are iesiri la Marea Mediterana, Marea Manecii si la Oceanul Atlantic si se invecineaza cu Germania, Luxemburg, Spania, Andorra, Monaco, Elvetia, Belgia si Italia. Poseda teritorii si pe alte continente, cum ar fi pe cel Sud American, Caraibele, America de Nord, in zona oceanului Indian si nu in ultimul rand, Antarctica.

Inainte de a fi numita Franta, o tara numita Galia se afla aproximativ pe aceleasi loc in care se afla aceasta astazi. Galia a fost cucerita de Roma in secolul I i. Hr., ceea ce a dus la adoptarea limbii si culturii romane. In jurul anului 400 d. Hr., triburile germanice, cunoscute sub numele de Franci, au inceput acapararea Galiei, de unde a derivat numele de Franta. In anul 843, Tratatul de la Verdun a creaat un teritoriu numit Francia de Vest, ce a fost prescursorul Frantei Moderne. Mai multe familii de nobili au condus Franta, pana cand monarhia a fost rasturanta in timpul Revolutiei Franceze din 1798.

pod Franta

Aproximativ 10 ani dupa revolutie, Napoleon Bonaparte a preluat controlul Frantei, declarandu-se imparat. Acesta a purtat mai multe razboaie si a cucerit o buna parte a Europei, pana a fost invins in batalia de la Waterloo. Franta a suferit pierderi uriase in Primul Razboi Mondial, in ciuda faptului ca a iesit castigatoare, iar in al Doilea Razboi Mondial a fost acaparata de nazisti. In 1944 a fost eliberata dupa un efort comun facut de Statele Unite, Marea Britanie si Canada. Franta este un stat lider in Europa, fondator al Uniunii Europene.

Franta este faimoasa pentru vinul de buna calitate, viile fiind cultivate in zone deluroase care au conditii perfecte pentru cultivarea strugurilor. In partea de sud, sunt faimoase statiunile de moderne de schi, iar in zona centrala si de nord se viziteaza bazinele vailor Loara, Ron si Sena, care ofera adevarate minuni ale arhitecturii franceze – castelele care au inspirat intreaga Europa.

Citește și:  Vacanţe şi răsfăţuri greceşti. Ce mâncăruri am savurat în insula Santorini

vin de calitate Franta

Franta este o destinatie populara pentru milioane de turisti datorita atmosferei sale fermecatoare. Exista numeroase obiective turistice din aceasta tara care nu inceteaza sa uimeasca vizitatorii.

Paris, capitala Frantei de mai bine de 1500 de ani, cunscuta sub numele de ”oras al romantisumului ”, este o metropola stralucitoare ce a ramas capitala si dupa ce Imperiul Franc a fost divizat. Turnul Eiffel, Arcul de Triumf si Bulevardul Champs Elysees sunt doar trei dintre cele mai importante locuri ce trebuie vizitate. De asemenea, mozaicul cultural al Parisului este surprinzator, intrucat numarul mare de imigranti au schimbat fata orasului in mare masura.

Champs Elysees
Champs Elysees

Franta este cea mai mare tara din Europa de Vest ca suprafata (674,834 km²). Aceasta este compusa din campii luxuriante, munti bogati si zonele de coasta frumoase. Datorita resurselor bogate, Franta este principala tara din Uniunea Europeana ce exporteaza produse alimentare.

In Franta traiesc 65 de milioane de oameni, 96 loc pe km². Limba nationala este limba franceza, pe langa care exista citeva limbi regionale (bretonica, basca, corsicana, occitana). Muntii reprezentativi tarii sunt Muntii Alpi in partea de est a tarii si Muntii Pirinei in Partea de sud. Cele mai importante rauri sunt Loire, Seine (Sena) si Rhone (Ronul).

In partea de nord-vest a tarii se intalneste o clima influentata de mare, cu multe precipitatii. In partea centrala clima oceanica este preponderenta, iar in partea de sud o clima mediteraneana calda. 94% din populatia tarii sunt francezi dupa care urmeaza portughezii cu 18%, algerienii cu 17% si marocanii cu 16%.

Mont Saint Michel
Mont Saint Michel

Franta are in present aproximativ 30 de situri diferite in Patrimoniul Mondial UNESCO. Primele inscrieri pe lista includ Catedrala Chartres, Muntele Saint-Michel si golful sau, Palatul si Parcul de la Versailles si siturile preistorice. Una dintre cele mai frumoase locuri incluse in UNESCO din Franta este Valea Loarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.