Gabon își extinde granițele până la Oceanul Atlantic, Guineea Ecuatoriala, Camerun si Congo. Fâșia de coastă este compusă din golfuri mărginite de palmieri, lagune și estuare, iar vegetația tropicală luxuriantă ce acoperă mare parte din interior, este intercalată de porțiuni de savană. Așezările au fost construite de-a lungul râurilor, iar mulți locuitori Bantu sunt concentrati în zonele de coastă și în satele din zona râurilor. Orașele principale sunt capitala Libreville, Port Gentil, Lambarene, Moanda, Oyem, Mouila și Franceville.

Libreville
Libreville

Cu o istorie veche, rămășițele umane din Gabon aparțin Pigmeilor sau Babinga, datând din 7000 I. Hr. Mai târziu au urmat grupările Bantu din estul Africii, iar în prezent există multe grupuri tribale în țară, cel mai mare fiind Fang, care constituie 25% din populatie.

Gabon a fost mai întâi explorat de navigatorul portughez Diego Cam, în secolul al XV- lea. În anul 1472, exploratorii portughezi au întâlnit gura râului Como și l-au numit Rio de Gabao. În 1839 francezii au întemeiat prima așezare, pe malul stâng al estuarului Gabonului, mai târziu ocupând și celelalte regiuni, în a doua jumătate a secolului al XIX – lea.

steag Gabon

Gabon devine cu pași repezi un eden pentru ecoturism, datorită multitudinilor de parcuri și terenuri protejate. Parcul Național Invdo înca nu este dezvoltat, însă parcurile Lope și Loango dețin infrastructura turistică. Lope se află în centrul țării și este format din padure tropicală și savană. În iulie, câteva sute de maimuțe mandril se adună pentru împerechere, iar în octombrie savana este populata de turme uriașe de bivoli africani. Aflat pe coasta Atlanticului, Parcul Național Loango este un microcosmos fiind unul dintre putinele locuri de pe pământ în care se pot vedea elefanți și hipopotami pe plajă.

Citește și:  Varazdin - Croatia: Orașe de vizitat

Printre principalele atracții pe care Gibonul le pune la dispoziția turistului sunt capitala cosmopolitană Libreville, aflată pe malul oceanului și Muzeul Național, ce conține unele dintre cele mai frumoase gravuri în lemn din Africa, în stilul indigenilor Fang, care au influentat busturile și figurile lui Picasso.

Lambarene
Lambarene

Catedrala St Mihail este faimoasă datorită celor 31 de coloane din lemn, unde fiecare coloană descrie o scenă biblică. De vizitat este și orașul Lambarene, orașul faimos datorită doctorului Albert Schweitzer, muzician și specialist în boli tropicale. Parte din spitalul Schweitzer a fost transformat în muzeu.

Satele M’Bigou și Eteke sunt faimoase pentru meștesugul local și minele de aur.

Dacă turistul dorește să admire viața sălbatică poate să intre în regiunea platoului Bateke, ce cuprinde savane, păduri și râuri traversate de poduri din liane. Animalele includ elefanți, antilope, antilope de mlaștină, gorile, pantere, crocodili, maimuțe și papagali.

Rezervatia Lope Okanda
Rezervatia Lope Okanda

Cel mai mare parc național se află în Rezervația Lope-Okanda, lângă La Lope și este alcătuit dintr-un amestec de savană și pădure densă, gorile, cimpanzei și elefanți, maimuțe mici, mamifere mari și 350 de specii de păsări. Turistul poate traversa și Mayumba, o fâșie de teren între mare și lac sau se poate relaxa pe plajele de pe coasta Atlanticului. Pentru liniște și izolare, plajele Pointe Denis, Ekwata în nord, Mayumba și Sette Cama în sud sunt extraordinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.