Galaxia Circinus se afla la 13 milioane de ani lumina distanta, in constelatia sudica Circinus. Gaura neagra centrala a acestei galaxii seamana cu ceaunul unei vrajitoare. Circinus este o galaxie Seyfert de tip 2 – o clasa de galaxii spiralate care au centre compacte si contin gauri negre masive. Galaxiile Seyfert in sine fac parte dintr-o clasa mai mare de obiecte numite Nuclee Galactice Active. Aceste obiecte au capacitatea de a elimina gazele din centrele galaxiilor lor prin expulzarea lor in spatiu, la viteze fenomenale. Astronomii care studiaza galaxia Circinus au observat dovezi ale unui nucleu galactic activ, puternic in centrul sau.

Cea mai mare parte a gazului din discul galaxiei este concentrat in doua inele specifice – unul mai mare cu diametrul de 1300 de ani lumina, care a fost deja observat de telescoapele de la sol, si un inel care nu fusese vazut inainte, care are diametrul de 260 de ani lumina. Inelul mai mic este situat in interiorul discului verde ce poate fi vazut in imaginile Hubble. Inelul exterior se afla in planul discului galaxiei. Ambele inele gazduiesc mari cantitati de gaz si praf, precum si zone de activitate majora de explozii stelare, unde noi stele se formeaza rapid.

Galaxia Circinus1

In centrul inelelor se afla nucleul Seyfert, gaura neagra supermasiva care acumuleaza gaz si praf din mediul inconjurator. Gaura neagra si discul sau de acumulare expulzeaza gaz din discul galaxiei in nimbul sau (regiunea aflata deasupra si dedesubtul discului). Structura detaliata a acestui gaz este vazuta ca niste serpentine de culoare mov care se extind in partea de sus a imaginii Hubble. Telescopul Chandra a gasit dovezi ale acestor serpentine si in spectrul de raze x.

In centrul galaxiei Circinus si in cadrul inelului interior se afla o structura de gaz in forma literei V. In imaginile realizate de Hubble, structura pare a avea culoarea alb-rozaliu, alcatuita din patru filtre. Doua filtre surprind liniile inguste de la tranzitiile atomice in oxigen si hidrogen – doua filtre mai largi detecteaza lumina verde si cea apropiata de infrarosu. In filtrele de banda ingusta, structura in forma literei V este foarte pronuntata. Aceasta regiune, care este proiectia unui con tridimensional ce se extinde de la nucleu pana la nimbul galaxiei, contine gaz care a fost incalzit de radiatia emisa de gaura neagra.

Lumina ultravioleta care apare din sursa centrala agita gazul din apropiere facandu-l sa straluceasca. Gazul agitat lumineaza cele doua conuri opuse care par a fi niste proiectoare uriase. Situata in apropiere de planul galaxiei noastre, galaxia Circinus este partial ascunsa de praful intervenient de-a lungul liniei noastre de vedere. Drept rezultat, galaxia nu a putut fi observata pana acum aproximativ 25 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.