De marţi până duminică, începând cu ora 8:00 până 18:30, vizitatorii pot trece pragul Galeriilor Stelea din Târgovişte, Dâmboviţa, clădirea fiind situată într-o zonă cu o deosebită însemnătate istorică. Galeriile Stelea se află mai cu seamă în edificiul în care, cândva, a funcţionat Muzeul orăşenesc Târgovişte. Această clădire a fost ridicată de arhitectul Nicolae Ghika-Budești, numai că, pe fondul unor evenimente mai puţin fericite, lucrările de construcţie au fost finalizate de Roşu în anul 1938.

În acelaşi an, clădirea avea să fie inaugurată de către nimeni altul decât Nicolae Iorga. Istoria acestei clădiri este pe cât de interesantă, pe atât de grăitoare pentru importanța pe care a avut-o de-a lungul anilor; ba chiar, de aceeaşi atenţie s-a bucurat şi din partea târgoviştenilor care nu au ezitat să doneze exponente extrem de valoroase. De pildă, în această clădire a funcţionat mult timp, mai precis până în anul 1986, Muzeul de arheologie din Târgovişte.

galeriile-stelea.jpg

În sfârşit, de menţionat este faptul că spaţiul expoziţional al Galeriilor Stelea este special amenajat pentru expoziţii cu caracter temporal, respectiv pentru cele care sunt ocazionale, cum ar fi, de pildă, expoziţiile de pictură. Clădirea mai găzduieşte, în acelaşi timp, şi expoziţia de artă populară şi etnografie, prin intermediul căreia turiştii pot admira cele mai valoroase exponente ale tradiţiei rurale din Dâmboviţa.

Citește și:  Orasul Stefanesti : Obiective turistice Argeş

Printre obiectele valoroase, menţionăm ţesăturile fine şi unice, ceramica din centre de olărie în prezent dispărute. Însă exponentele care sunt cu adevărat interesante şi suscită interesul vizitatorilor sunt lăzile de zestre, prin intermediul cărora arta lemnului este valorificată până la cel mai mic detaliu.

Aceste exponente se numără, fără doar şi poate, printre cele mai frumoase obiecte din Galeriile Stelea, Târgovişte. Ba, mai mult decât atât, vizitatorii trebuie să ştie că, din expoziţia iniţială, încă se mai păstrează colecţia Lapidarium, inaugurată în anul 1944, care este amenajată în peristil, şi anume în curtea interioară unde, în timpul verii, razele soarelui scaldă fiecare exponent în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.