Gambia este dispusă sub forma unei fâșii înguste ce se întinde în interiorul continentului urmând cursul râului Gambia. Deși condensează cea mai mică națiune de pe teritoriul Africii, deține un peisaj variat, cu plaje cu nisip, păduri tropicale, mlaștini și regiuni mari de savană impadurită.

steag Gambia

În secolul al XIII – lea, popoarele Wolof, Malinke și Fulani s-au stabilit pe teritoriul Gambiei de astăzi. Portughezii au fost primii exploratori care au descoperit râul Gambia, în 1455, iar în 1681 francezii au întemeiat enclava Albredabut. În timpul secolului al XVII – lea, în Gambia s-au stabilit mai multe companii comerciale engleze. Sclavia era principala sursă de venit, până când a fost abolita, în anul 1807. Gambia a devenit colonie a coroanei Britanice în 1843 și națiune independentă în Commonwealth of Nations în anul 1965. Independența deplină a fost aprobată în 1970.

Gambia este un paradis pentru iubitorii de pasari, cu peste 540 de specii. Parcurile, rezervatiile și satele sunt o atracție majoră pentru ecoturism și pentru cei interesați de cultura africană, iar clima tropicală și plajele relaxante sunt atracția de top.

Banjul
Banjul

Capitala Banjul se află pe marginea de sud a estuarului râului și este un centru comercial atrăgător în sine, nu doar o cale spre hotelurile întinse pe cei 40 de kilometri de coastă. Aceste plaje aliniate de palmieri au fost denumite „coasta care zâmbește”, atat datorită frumuseții, cât și datorită prieteniei localnicilor.

Turistul se poate bucura de capitala Banjul, unde poate vizita Muzeul Național, apoi admira arhitectura colonială din Piața 22 Iulie, sau poate urca în vârful Arcului 22, pentru priveliști spectaculoase ale orașului.

Citește și:  7 muzee pe care trebuie să le vezi la Florenţa

Se pot închiria bărci pentru a explora izvoarele cu mangrove din Mlaștinile Tanbi, de lângă gura raului Gambia, sau Rezervația Mlăștinoasă Bao Bolon. Acestea sunt locuri excelente pentru a privi pasari. Cei interesați pot explora istoria coloniala a Gambiei vizitând Expoziția Comerțului cu Sclavi din satele Albreda și Jufureh. În est, turiștii pot vedea cercurile din pietre din jurul Wassu. Originea lor este învăluită în mister, însa se crede că sunt locuri preistorice de înmormântare.

Insula Janjanbureh din mijlocul râului este un loc excelent pentru relaxare, într-un mediu rustic. Se pot face drumeții prin pădurea tropicală a Rezervației Naturale Abuko, aflată la scurta distanță de stațiunile principale și care este populata de crocodili, maimuțe, reptile și o multitudine de specii de păsări.

La Piscina cu Crocodili Katchikali se pot vedea maiestuoșii crocodili în libertate. Acesta este totodată un loc sacru pentru tribul Mandinka din satul costal Bakau. Cateodata aici au loc ritualuri antice de fertilitate. Pe plajele din zona cu stațiuni, de lângă Banjul, restaurantele și barurile se află la câțiva pași, însă există și posibilitatea ca turistul să opteze pentru întinderile de nisip sălbatice de pe coasta Atlanticului.

raul Gambia

Excursia de pe râul Gambia nu trebuie ratată, mai ales maimuțele ce sar prin copacii de pe mal, pelicanii și hipopotamii. Natura sălbatică este un portal către rădăcini mai vechi.

Iar pentru acasă, turiștii pot cumpăra suveniruri și obiecte artizanale precum baticuri, mărgele, țesături, instrumente muzicale, bijuterii și sculpturi în piețele în stil african, din jurul Banjul și din zona stațiunilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.