Gara din Odobești, construită între anii 1893-1895, a fost odată pulsul economic al regiunii, legând Valea Putnei și Valea Milcovului. Chiar dacă sunetul trenurilor nu mai răsună prin ea de ani de zile, clădirea rămâne o mărturie a istoriei orașului Odobești. Acest monument istoric, care și-a pierdut strălucirea în fața timpului, este acum într-o avansată stare de degradare, așteptând redescoperirea și revalorificarea sa​.

partea-de-sus-de-la-gara-1893-din-odobesti-judetul-vrancea.jpg

În anii săi de glorie, Gara din Odobești era un nod vital pentru transportul vinurilor de calitate din podgoriile Odobeștilor, iar linia ferată spre Valea Putnei și cea a Milcovului erau arterele prin care viața economică a regiunii pulsa vibrant. Vizita împăratului Wilhelm al Germaniei în timpul Primului Război Mondial, în iarna anului 1917, a marcat unul dintre momentele istorice importante ale gării.

foto-cu-gara-1893-din-odobesti-judetul-vrancea.jpg

Acesta, ajungând în oraș cu trenul și continuându-și drumul cu mașina pe Măgura Odobeștilor, a folosit linia ferată pentru aprovizionarea trupelor germane staționate în zonă. Astăzi, chiar și în absența trenurilor, gara păstrează poveștile și amintirile vremurilor apuse​.

Citește și:  Biserica evanghelică din Harman: Obiective turistice Braşov

prim-plan-cu-gara-1893-din-odobesti-judetul-vrancea.jpg

Fără a avea o concluzie definitivă, povestea Gării din Odobești este un apel la salvarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric. Este un obiectiv turistic ce merită redescoperit și apreciat, nu doar pentru arhitectura sa unică, dar și pentru povestea și locul său în istoria regiunii Vrancea.

poza-cu-gara-1893-din-odobesti-judetul-vrancea.jpg
gara-1893-din-odobesti-judetul-vrancea.jpg
gara-1893-din-odobesti-judetul-vrancea-vazuta-de-la-distanta.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.