Clădirea care în prezent găzduieşte gara staţiunii Băile Herculane a fost ridicată în perioada 1878 -1886, în stil baroc de inspiraţie vieneză, ce se remarcă prin cupole şi arce de cerc sub diferite îmbinări. Proiectul edificiului a fost realizat de arhitectul A.D. Serres, acesta reproducând fidel castelul de vânătoare al împărătesei Maria Tereza a Austro-Ungariei, aflat în apropiere de Viena.

Gara Baile Herculane1

Corpul central al gării este acoperit de o cupolă cu ţigle multicolore ce formează figuri geometrice, sprijinită de două coloane dispuse paralel, cu şinele de care atârnă ghivece cu flori. Interiorul este decorat cu picturi murale reprezentând personaje mitologice romane, printre care legendarul erou Hercule şi zeul Marte, alături de alte elemente mitice legate de vânătoare, laitmotivul arhitectonic al edificiului. De asemenea, în interiorul gării se află şi un ceas realizat de Paul Garnier.

Gara Baile Herculane11

De-a lungul istoriei, în gara din Herculane au ajuns personalităţi importante din România sau din străinătate, printre care Franz Josef, împărăteasa Elisabeta a Austriei (Sissi), Alexandru I al Serbiei şi regele Carol I al României. Înainte de a deveni gară, clădirea a servit drept casă de vânătoare pentru împăratul Austro-Ungariei Franz Josef.

Citește și:  Rezervația naturală Cheile Lucavei : Obiective turistice Suceava

gara-baile-herculane.jpg

Gara Băile Herculane se află pe Lista Monumentelor Istorice şi este considerată una dintre cele mai frumoase staţii din sistemul CFR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.