Gara oraşului Comăneşti se numără printre clădirile istorice ale localităţii, alături de Palatul Ghica, ce datează din secolul al XIX-lea, în prezent fiind transformat în muzeu.

Gara oraşului Comăneşti1

Situată pe str. Republicii, nr. 1, gara a fost construită în anul 1892 la iniţiativa familiei Ghica, proprietara zonei în care astăzi se află oraşul Comăneşti. Proiectul clădirii aparţine inginerului Elie Radu, acesta inspirându-se după modelul gării din oraşul elveţian Lausanne şi după cea de la Curtea de Argeş.

Gara oraşului Comăneşti11

Construcţia unei gări la Comăneşti s-a impus şi în contextul dezvoltării unor exploatări miniere în această regiune. După finalizarea lucrărilor, în anul 1898, s-a realizat linia CFR Târgu Ocna – Comăneşti şi s-au ridicat staţiile Târgu Ocna, Salina, Dofteana, Dărmăneşti. Un an mai târziu, s-a dat în folosinţă şi linia Comăneşti – Moineşti, iar pe 6 septembrie 1899 s-a inaugurat linia Adjud – Târgu Ocna – Palanca.

gara-comanesti.jpg

Clădirea gării din Comăneşti a fost inclusă în lista monumentelor istorice aparţinând patrimoniului naţional.

De-a lungul anilor, gara a fost martora multor evenimente istorice, de la mișcări de trupe în timpul conflictelor, până la transformările sociale și economice ale regiunii. Astăzi, gara nu doar că funcționează ca un hub pentru călătorii, dar și ca un punct de atracție pentru cei interesați de istoria transportului feroviar.

În prezent, Gara Comănești este nu doar un punct de plecare sau sosire pentru trenurile ce traversează regiunea, ci și un loc unde trecutul întâlnește prezentul. Eforturile de conservare și restaurare sunt evidente, iar gara își păstrează frumusețea și funcționalitatea, fiind apreciată atât de localnici, cât și de turiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.