O țară relativ mică, Ghana este o fostă colonie britanică denumită în prezent și „Coasta de Aur” datorită trecutului său fiind centru de comerț cu aur, fildeș și sclavi, în secolele XVII – XVIII, când teritoriul era dominat de imperiul Ashanti.

steag Ghana

Mai multe civilizatii au înflorit în zona care aparține astăzi Ghanei. Poporul Akan au întemeiat următoarea mare civilizație, ulterior înflorind imperiul Ashanti. Grupurile etnice diverse și tradițiile lor antice au creat unul dintre cele mai bogate culturi din Africa, cu festivaluri, dans, muzică, o varietate de costume naționale și o gamă larga de arte și meșteșuguri. Sufletul cultural al țării este regiunea Ashanti ce adăpostește tribul dominant – Ashanti – faimos pentru obiectele de artizanat, în special pentru pânza „kente”. Această pânză pe care numai conducătorii o purtau și denumită  kente, cuvânt ce pare a face aluzie la asemănarea dintre ţeserea unei pânze şi împletirea unui coş a ajuns să fie simbolul prestigiului şi al poziţiei regale pentru moștenitorii ashanti.

Accra
Accra

Capitala vibrantă Accra se află în cea mai mică, dar si cea mai aglomerată parte a Golfului Guineei. Orașul modern are facilități de cazare excelente, restaurante și viață de noapte, piețe colorate fiind și un punct de plecare spre coasta Atlanticului, plină de plaje aliniate cu palmieri, stațiuni, forturi antice, castele și sate pescărești fascinante. Forturile și castelele de pe coastă datează din secolul al XV – lea și dețin o istorie interesantă a ocupațiilor europene, cu bătălii aprige și sclavi. Castelurile Cape Coast, Fort St Jago și Elim sunt declarate de către UNESCO monumente de patrimoniu mondial.

Citește și:  Ambaro - Madagascar: Orașe de vizitat

Turistul se poate bucura, într-o vizită în Ghana, de orașul Accra, unde poate admira colecția de arta locală din Muzeul Național și vizita Piața Independenței, dominată de Arcul Independenței și de Memorialul Soldatului Necunoscut. Toate castelele și forturile din Ghana sunt monumente de patrimoniu mondial UNESCO. Turistul nu trebuie să rateze Castelul Cape Coast și Fortul St Jago. La castele se organizează evenimente culturale și tururi regulate.

Palatul Manhyia
Palatul Manhyia

Ruinele Palatului Manhyia și ale Mausoleul Regal – ars de Lord Baden-Powell, în Kumasi, capitala istorică a civilizației Ashanti – pot fi explorate.

Moscheea Larabanga, aflată la 8 km de Parcul Național Mole este construiă în stilul fostelor imperii sudaneze, adăpostind un Coran sfânt. Așezările vrajitoarelor – Nganiin, districtul Yendi, Gamaga în districtul Mamprusi și Kpatinga în districtul Fushegu sunt sanctuare pentru oamenii, în special femei, acuzate de vrăjitorie. Turistul are acces la aceste locații.

Larabanga
Moscheea Larabanga

Rezervatia Forestieră Owabi și Sanctuarul Păsărilor, aproape de Kumasi, precum și Sanctuarul Bomfobiri, unde se află spectaculoasa cascadă Bomfobiri își așteaptă oaspeții Pot fi vizitate și mlaștinile sărate din laguna Songow. Rezervația Naturală Kakum este o zonă protejată, cu maimuțe, antilope și bivoli. Aici, turiștii pot urmări animalele de la nivelul coroanei copacilor, de pe pasarela dintre copaci și se pot caza într-o casă din copac.

O relaxare pe plajele coastei Atlanticului este binevenită, printre acestea enumărndu-se Labadi Pleasure beach, Kokrobite beach, Coco Beach Resort, Dixcove, Busua și Ada ce încântă cu palmieri tropicali.

Iar la sfârșitul sejurului, turistul poate cumpăra obiecte artizanale și haine tradiționale, din Centrul pentru Cultură Națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.