Majoritatea autostopiștilor poartă cu ei peste tot unde merg un rucsac. Acesta trebuie să fie robust și confortabil. Un rucsac mare sună bine, dar poate alegerea unuia mai mic te va determina să renunți la unele lucruri inutile ce ar contribui la îngreunarea acestuia. Cu cât vei călători mai mult, cu atât îți vei dori să ai mai puține lucruri în el. În cazul în care, după o călătorie, realizezi că anumite lucruri nu ți-au fost de folos, nu ezita să renunți la ele.
O idee bună ar fi să îți împachetezi lucrurile pe categorii, în așa fel încât să fie ușor accesibile. Dacă te îndrepți către o zonă ploioasă, cum ar fi Irlanda sau o zonă cu sezon ploios cum ar fi Sud-Est-ul Asiei unde ploile apar de nicăieri, îți sugerez să îți împachetezi pașaportul, cardurile, fotografiile celor dragi, banii, laptopul și oricare alte aparate electronice sau lucruri importante ai la tine în pungute zip lock pentru a le feri de apă. Rulează-ți hainele ca pe clătite, nu le împacheta. În felul acesta, nu se vor boți așa de tare și îți vor ocupa și mai puțin spațiu în rucsac. De asemenea, păstrează hainele murdare separat de cele curate, ținându-le într-o pungă. Spală-le cu prima ocazie, nu ai un dulap întreg la dispoziție.
![Vara, autostopul devine light.](https://destepti.ro/wp-content/uploads/2014/07/poza-2-vara-autostopul-devine-light.jpg)
Rucsacul e casa și viața ta, nu îl neglija!
Importante
- O trusă mică de prim ajutor.
- Un fluier de urgențe, pus atent la îndemână.
- O umbrelă compactă îți va fi de mare folos în zilele ploioase.
- O hartă a zonei în care vei călători. Preferabil ar fi ca aceasta să aibă marcat pe ea stațiile de benzină, parcările de TIR și cabinele de taxare de pe autostrăzi. Din punctul meu de vedere, hărțile Marco Polo (scara 1 : 800 000) sunt perfecte pentru autostop. Acestea pot fi cumpărate la un preț de 5 euro din mai toate benzinăriile din Europa.
- Un marker mare și negru. Cele cu capul lat sunt alegerea perfectă, în special cele de dimensiunea Magnum. Fiind mici și ușoare, ți-aș recomanda să iei cu tine mai multe dar să fie de culori diferite. Cele verzi, roșii și albastre dau foarte bine la ochi. Nu uita că un semn atrăgător, e un semn folositor!
- Un clipboard și niște hârtii de schimb A4. Din propria mea experiență, combinația aceasta ar fi alegerea cea mai bună. Poți oricând să scrii un semn nou, ba chiar să îl păstrezi ca amintire pe cel vechi în stare intactă. În ceea ce privește clipboardul, acesta îți oferă un semn de autostop rezistent la vânt și nu în ultimul rând un portofoliu de autostopist ce se îngroașă pe zi ce trece. O idee drăguță ce ar da și mai multă valoare semnelor tale, ar fi să rogi șoferii să ți le semneze. În cazul în care vei rămâne fără hârtii, vei putea găsi mai oricând o cutie de carton din care să îți faci un semn atrăgător. Nu trebuie decât să întrebi angajații unui magazin sau ai unei benzinării.
Ai grijă să nu te ude ploaia.
Igiena
- O pastă și o periuța de dinți.
- O unghieră sau o forfecuță de unghii.
- Hârtie igienică, în caz de orice urgență.
- Șervețele umede dezinfectante pentru mâini.
- În cazul în care ai părul lung și/sau barbă, îți sugerez să nu uiți să iei cu tine șamponul preferat, o perie de păr și un aparat de bărbierit.
- Un gel de duș pentru a te păstra un autostopist curățel, pentru că nimeni nu vrea să oprească pentru cineva care arată de parcă s-ar fi întors în civilizație, după 10 ani petrecuți într-o peșteră.
- Un spray deodorant. Acesta fiind foarte practic chiar și în momentele în care te chinui ore în șir să aprinzi un foc de tabără (eu unul mă opresc aici, sigur îți poți folosi singur imaginația).
- Un prosop mare ce poate fi folosit si pe post de pătură, pernă sau șal. Prosoapele speciale de camping sunt o alegere bună, acestea fiind ușoare, mici și se usucă foarte rapid.
![Astea da huse impermeabile.](https://destepti.ro/wp-content/uploads/2014/07/poza-4-astea-da-huse-impermeabile.jpg)
Generale
- Minimum un set suplimentar de haine, 2 perechi suplimentare de șosete, lenjerie de corp și un tricou extra.
- Un hanorac cu glugă sau chiar o geacă care să îți țină cald și de ploaie. Eu unul am purtat mereu cu mine o geacă de piele, tu alege ce îți este mai practic.
- Apă, mâncare și fructe suficiente pentru toată durata călătoriei tale. Împachetează-le cu cap și asigură-te că sunt toate într-un singur loc. Nu ai vrea să despachetezi tot rucsacul pe marginea drumului doar pentru a lua un măr de la fundul acestuia. Îți recomand să eviți conservele pentru că sunt grele și orice altceva cu un miros puternic. Pe de altă parte, alimentele uscate la vrac sunt o alegere foarte bună. Smochinele uscate și untul de arahide fac minuni! Nu uita să bei multă apa și că majoritatea celorlalte băuturi, cum ar fi cafeaua sau sucul nu fac decât să te deshidrateze.
- Niște cărți de aventură pentru a-ți menține sus spiritul aventiurier atunci când ești pe drumuri ore în șir sau pentru momentele în care ești nevoit să aștepți mult să treacă o mașină. Îți recomand On the Road de Jack Kerouac.
- Un pachet de cărți de joc.
- Un steag al țării de unde ești. Unii șoferi opresc doar pentru că se nimeresc să fie din aceeași țară din care esti și tu, alții opresc doar pentru simplul fapt că vor să audă povești despre țara al cărui steag îl ai legat pe rucsac.
- Un kit mic de cusut este vital pentru călătoriile mai lungi. Am ajuns la această concluzie după ce am întâlnit un autostopist ce călătorea de o săptămână cu pantalonii descusuți între picioare. Nu e amuzant deloc.
- O lanternă metalică luminoasă, ușoară, rezistentă la șocuri și apă.
- Un jurnal și/sau un apărat foto/video ar fi o alegere bună în cazul în care dorești să ții evidența aventurilor, locurilor și persoanelor cu care te-ai întâlnit pe drum.
- O ukulele, muzicuță sau orice alt gen de instrument muzical ușor de transportat pentru muzicantul din tine. Dacă se întâmplă să rămâi fără bani, ai putea face oricând busking. În cazul în care cânți prost și nu primești bani, fii sigur că va arunca cineva în tine cu mâncare, oricum ar fi, ieși în câștig.
- O cantitate mică de bani mărunți în moneda locală pentru cumpărarea biletelor de transport public sau orice altceva vei mai avea nevoie.
- Un spray cu piper, ținut într-un buzunar accesibil. Mai mult ca sigur, îl vei purta cu tine degeaba, dar nu ezita să iei unul în cazul în care te face să te simți mai sigur.
- O pelerină de ploaie. Autostopul în mijlocului unei furtuni nu e distractiv deloc, mai ales dacă te afli pe marginea unui drum pustiu în Highlanderii scoțieni. Dacă rucsacul tău nu este waterproof, te sfătuiesc să iei o pelerină și pentru el.
- Eu unul am încercat mereu să duc autostopul la extrem, călătorind prin gerurile Cercului Artic, dar și prin zonele desertuase ale Africii de Vest sau ale Orientului mijlocui. Statul în ger sau în arșiță ore în șir, fără absolut nicio protecție e sinucidere curată. Este foarte indicat să iei cu tine o mască călduroasă de ski, un fular si niste mănuși sau multă apă si sun screen, în cazul în care intenționezi să te aventurezi în zone cu climat extrem.
![Prietenul la nevoie se cunoaște.](https://destepti.ro/wp-content/uploads/2014/07/poza-5-prietenul-la-nevoie-se-cunoau0219te.jpg)
Camping
- O saltea autogonflabilă pentru a adăuga puțin confort somnului tău.
- Un sac de dormit frumos împachetat într-un săculeț de compresie rezistent la apă.
- Un cort de camping ușor, compact și, nu în ultimul rând, rezistent la furtuni și viscole îți va fi de mare folos în clipele în care vei rămâne peste noapte pe marginea drumului sau, pur și simplu, simți că vrei să te abați de la călătorie retrăgându-te, timp de câteva zile, pe o plajă pustie descoperită pe neașteptate. Somnul este foarte important, mai ales pentru un aventurier ce călătorește în stilul tău, așa că renunță din prima la ideea de a alege un cort de o persoană, răsfață-te cu unul de două persoane!
- Un arzător portabil cu gaz însoțit de o cană / ibric metalic pentru clipele în care dorești să faci o supă caldă, fără a da foc unei păduri întregi. Plus, o brichetă, ba mai bine ia trei.
- Un multi-tool. Preferatul meu e Leatherman Wave dar să nu uităm de clasicul Swiss Army Knife, de o lingură și de o furculiță.
- Câțiva metri buni de sfoară ce ar putea fi folosită la diferite aplicații.
- O sticlă mare de plastic pentru apă.
Felul în care am reușit să am un rucsac cât mai compact și eficient a fost datorită faptului că am avut mereu o listă cu absolut tot ce am luat cu mine. Pentru a-ți dovedi că nu ai nevoie de prea multe lucruri pentru a te simți confortabil, în siguranță și, mai ales, pentru a vedea lumea în cel mai aventurier fel, am să îți arăt exact lista despre care vorbesc. Ești liber să o iei drept exemplu:
Igienă:
- Prosop, perie de păr, unghieră, hârtie igienică și aparat de bărbierit.
- Periuță și pastă de dinți, săpun lichid, gel de duș, șampon, spray deodorant, parfum, aftershave și sun screen.
Generale:
- Labe, tub și ochelari de scafandru.
- Rucsac, cort, sac și saltea de dormit.
- ID, permis de conducere, pașaport, carduri, bani.
- Cuțit, lingură, furculiță, thermos și o sticlă de apă.
- Clipboard, hârtii A4, jurnal, markere, pixuri, hărți, busolă, steagul României, fluier de urgențe, bandă scotch, super glue, brichete, 3 lăcățele, multi-tool, cărți de joc, foarfecă, metru, sfoară, kit de cusut, kit de pescuit, trusă de prim ajutor, pungi zip lock și un pepper spray.
Îmbrăcăminte:
- Șosete, două curele, ochelari și o pălărie de soare.
- Două perechi de Adidas Superstar, Converse și slippers.
- Căciulă, mănuși, mască de schi, fular și pelerine de ploaie.
- Câteva perechi de pantaloni lungi și scurți, câteva cămăși cu mânecă lungă și scurtă, PJs, un hanorac călduros și o geacă șmecheră de piele.
Echipament:
- Apărat foto, trepied, microfon, laptop și mouse.
- Memory stick, HDD extern, boxe externe, lanternă și semnalizator roșu, ipod, telefon, încărcător USB de perete / mașină, aparat anti-insecte, ceas, un 3G USB și o ukulele.