Avand resedinta la Targu Jiu, judetul Gorj se afla in sud-vestul Romaniei. Spre deosebire de celelalte judete ale tarii, Gorjul se afla, conform specialistilor, intr-o zona cu un grad mai scazut de dezvoltare – cu toate acestea, este unul dintre cele mai bogate judete in ceea ce priveste resursele naturale (are peste 250.000 de hectare de teren agricol arabil). Se invecineaza cu judetele Hunedoara (nord), Caras-Severin (nord-est), Mehedinti (sud-vest), Dolj (sud-est) si Valcea (est).

Situat pe cursul raului Jiu, judetul Gorj a fost locuit inca din paleoliticul mijlociu – numeroase oseminte au fost descoperite in pesterile de la Baia de Fier si de la Brosteni. Numele judetului provine de la slavi, care denumeau locul “Gornemu”, apoi “Jiliu”, adica “Jiul de Munte” sau “Jiul de Sus”, Cu timpul, denumirea a derivat in “Gorji”, “Gorjiu” si, in cele din urma, in numele actual. In perioada romana, pe teritoriul judetului s-a desfasurat o viata intensa, dovada stand numeroasele castre si fortificatii.

In trecut, judetul Gorj a fost inclus in regiunea istorica Oltenia de Nord, fiind atestat pentru prima data in anul 1385, cand era condus de Dan I (pe atunci se numea “Judetul Jales”). Insa rolul administrativ-teritorial pe care il are un judet astazi s-a manifestat in Gorj abia la sfarsitul secolului al XV-lea. In istoria mai recenta, judetul a avut un rol important: Revolutia de la 1821 s-a declansat chiar pe teritoriul sau, Tudor Vladimirescu fiind nascut in localitatea Vladimiri. Mai tarziu, in 1848, la Targu Jiu s-a citit “Proclamatia eliberatoare”, iar printre personalitatile nascute in acest judet se afla si generalul Gheorghe Magheru. In anul 1998, judetul a fost inclus in Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

GOrj Ticleni

Potentialul turistic al judetului Gorj este unul destul de ridicat, monumentele de ahitectura si de arta formand cu cele naturale un echilibru deosebit. Cadrul natural este unul foarte pitoresc, judetul mandrindu-se cu E3 si E7, adica doua trasee turistice europene de parcurs lung si cu cinci zone speologice care dau nastere celui mai mare potential speologic din aceasta tara. Cheile Sohodolului sunt vazute ca un adevarat colt de rai, iar Cheile Corcoaiei se remarca prin formele de relief spectaculoase.

Pestera Muierii
Pestera Muierii

Judetul are trei zone de alpinism: Cheile Galbenului – Baia de Fier, Cheile Sohodolului – Runcu si Cheile Oltetului – Polovragi. Dintre pesteri, cele mai cunoscute sunt Pestera Muierilor (este prima pestera din Romania in care s-a introdus curentul si in ea au fost gasiti ursi de caverna pietrificati complet) si Pestera Polovragi (in care se gaseste o colonie de 300 de lilieci de pestera). Printre rezervatiile naturale se numara si Rezervatia botanica “Cioclovina”, Rezervatia Domogled, Piatra Biserica Dracilor, Izbucul Jalesului, Sfinxul Lainicilor etc.

Masa Tacerii
Masa Tacerii

Din punct de vedere cultural, cel mai important obiectiv al judetului Gorj este reprezentat de Ansamblul sculptural “Constantin Brancusi” sau Ansamblul monumental “Calea Eroilor” de la Targu Jiu. Asa cum ii spune numele, ansamblul a fost realizat de Constantin Brancusi, care a vrut sa aduca un omagiu celor care au cazut pentru patrie in timpul Primului Razboi Mondial. Are patru componente: Masa Tacerii, Coloana fara sfarsit (Coloana Infinitului), Poarta Sarutului si Aleea Scaunelor. Pe intreg teritoriul judetului se gasesc monument arhitecturale deosebite, multe dintre ele fiind conace si case ridicate intre secolele XVI si XIX – Casa Cartianu (satul Cartiu), Casa Barbu Ganescu, Casa Vasile Moanga (ambele in Targu Jiu), Casa Moanga – Plesoianu (localitatea Sacelu) si altele.

Lemnul este unul din cele mai importante materiale pentru judetul Gorj, iar acest lucru se poate observa si in arhitectura religioasa. Bisericile din lemn se intalnesc in special in comunele si satele judetului, ele avand o vechime de peste 300 de ani. De exemplu, Biserica de lemn “Sfintii Arhangheli” din comuna Balesti a fost construita in anul 1672, in timp ce Biserica de lemn “Intrarea in Biserica” din comuna Cruset a fost ridicata in 1684. Desi nu sunt de lemn, merita mentionate si Manastirea Hurezu (sau Hurezi), manastire ctitorita de Constantin Brancoveanu (si considerata, pe buna dreptate, cea mai de seama a lui), Manastirea Polovragi (ridicata, de Radu Comisul si Patru Spatarul, in 1504) si Manastirea Lainici (numita deseori “mireasa din defileu”, datorita culorii sale albe si amplasarii in Defileul Jiului).

Nu in ultimul rand, judetul Gorj este apreciat pentru statiunile sale. Chiar daca nu sunt atat de multe la numar, in comparatie cu alte judete din Romania, ele sunt la mare cautare. De departe, statiunea care se afla in topul turistilor este Ranca, asta si datorita faptului ca se afla pe Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania (2145 metri in Pasul Urdele). Statiunea se afla la poalele Varfului Papusa, iar iarna devine neincapatoare, avand unele din cele mai bune partii de ski din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.