Grădina Botanică a Institutului de Cercetări Biologice Jibou a fost înfiinţată în anul 1968, din iniţiativa profesorului Vasile Fati. Aşa cum îi spune şi numele, se află în localitatea Jibou din judeţul Sălaj, având în centrul său Castelul Wesselenyi. Are o suprafaţă totală de 24 de hectare şi se află la altitudinea de 272 de metri, caracterizându-se printr-un relief cu suprafeţe atât plane, cât şi denivelate.

Lucrările pentru înfiinţarea unei grădini botanice în Jibou au început în anul 1959, atunci când profesorul de biologie Vasile Fati a vrut să demonstreze că aici se află un loc propice pentru o astfel de activitate. Liceul la care era profesor funcţiona chiar în castel, iar iniţiativa de a pune bazele unei grădini botanice există încă de când alesese această meserie. Mai mult, era un cadru didactic cu adevărat implicat, reuşind, la fosta lui şcoală, să înfiinţeze un laborator, o seră, o prisacă, un colţ cu animale de mici dimensiuni şi un teren experimental.

Atunci când a ajuns în Jibou, profesorul Vasile Fati a găsit parcul într-o stare jalnică, multe dintre speciile de plante fiind ofilite sau îmbătrânite. Atunci, a hotărât să arate autorităţilor că parcul este perfect pentru o grădina botanică, iar eforturile sale au fost sprijinite atât de celelalte cadre didactice, cât şi de elevi. A făcut un studiu pentru a determina condiţiile pedoclimatice şi floristice ale parcului şi apoi a elaborat un memoriu, reuşind, în cele din urmă, să obţină actul de înfiinţare al grădinii botanice. Tot atunci a fost numit şi director al Grădinii Botanice a Institutului de Cercetări Biologice Jibou, denumirea de astăzi.

Deşi, la început, Grădina Botanică nu beneficia decât de cinci hectare de teren, după câţiva ani a mai primit şapte hectare din partea Ministerului Silviculturii şi apoi încă şase, de la primărie, din fondul de stat. La sfârşitul deceniului şapte a fost barată Valea Viilor unde s-a amenajat un lac de acumulare a cărui apă era menită să ude plantele.

Citește și:  Parohia Reformată din Tăuții Măgherăuș: un simbol al comunității

gradina-botanica-a-institutului-de-cercetari-biologice.jpg

La scurt timp după înfiinţare, în Grădina Botanică a Institutului de Cercetări Biologice Jibou a fost construită prima seră, elevii muncind alături de profesori şi de personalul administrativ pentru a putea fi finalizată construcţia. În următorii ani, s-au ridicat încă şase sere, în care au fost puse plantele tropicale, subtropicale şi cele mediteraneene, dar şi o centrală termică şi două laboratoare. În jurul anilor 1980, au fost construite acvariul şi palmariul, care sunt considerate adevărate opere arhitecturale. Pe lângă acestea, au fost construite şi serele de microproducţie, în care se produc florile tăiate şi în ghiveci, destinate vânzării.

După revoluţia din 1989, Grădina Botanică a Institutului de Cercetări Biologice Jibou a început să se devolte foarte mult. A fost amenajat un acvariu modern, în care au fost puse mai mult de 40 de specii de peşti. A fost pusă la punct încă o grădină japoneză, dar şi o galerie amazoniană, iar în primii ani de după căderea regimului comunist au fost obţinute primele orhidee in vitro. Grădina a fost organizată pe mai multe sectoare, în funcţie de nevoile fiecărui tip de plantă.

Astăzi, Grădina Botanică a Institutului de Cercetări Biologice Jibou este un adevărat centru de cercetare, dar şi de educaţie. Aici, se găseşte o importantă şi variată colecţie de plante exotice, unele dintre ele datând încă din anul 1781. Grădina conţine, printre altele, specii exotice lemnoase foarte valoroase, o colecţie de palmieri, plante ornamentale şi un ierbar. Mai mult, în fiecare an, grădina publică un catalog de seminţe, care este trimis la mai mult de 450 de grădini botanice şi institute de cercetare botanică din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.