În fiecare an, Grădina Botanică Anastasie Fătu (Iaşi) din România găzduieşte, în această perioadă, una dintre cele mai aşteptate şi populare expoziţii în rândul ieşenilor, şi anume Expoziţia de Flori de Toamnă. Anul acesta, manifestarea a ajuns la ediţia cu numărul 35 şi niciuna nu a semănat cu cealaltă, chiar dacă în centrul atenţiei au fost mereu aceleaşi flori colorate, bostanii ornamentali şi seminţele plantelor de toamnă.

Deschiderea expoziţiei a avut loc pe data de 23 octombrie şi cei ce nu îşi propuneau să facă o vizită la Iaşi încă mai au timp pentru a planifica, în detaliu, una. Expoziţia de la Grădina Botanică Anastasie Fătu (Iaşi) din România va fi deschisă până în data de 20 noiembrie.

Este, de altfel, una dintre ediţiile aniversare, de aceea şi o perioadă atât de lungă în care publicul ieşean, şi nu numai, are ocazia să admire culorile de toamnă. Se aniversează, mai exact, 155 de ani de când această grădina botanică a fost deschisă.

Gradina Botanica Iasi1

Cel care a pus bazele a ceea ce ieşenii şi studenţii vizitează azi este Anastasie Fătu, medic şi naturist român care a înfiinţat, de dragul de a avea în oraş un colţ de relaxare, grădina ce îi poartă numele.

Anul minunatei sale realizări este 1856. Grădina Botanică Anastasie Fătu (Iaşi) din România nu a fost încă de la înființare poziţionată aşa cum este astăzi. Suprafaţa pe care se întindea era mult mai mare, ajungând până la sediul actual al universității Al.I. Cuza.

Chiar şi parcul Copou făcea parte din ceea ce reprezintă, în întregime, grădina botanică ieşeană. Din 1963, a fost izolată chiar pe culmea dealului Copou, însă terenurile pierdute au fost înlocuite cu altele, astfel încât, astăzi, suprafaţa este una de 100 ha. Aici, în cei 100 de ha este descrisă România din punct de vedere vegetal.

Sectoarele din Grădina Botanică Anastasie Fătu (Iaşi) din România prezintă, în stejari, goruni şi stuf, Banatul, Moldova și Trasilvania şi chiar şi Delta Dunării. Printre altele, uimitoare sunt şi sectorul trandafirilor şi cel al serelor.

Gradina Botanica Iasi2

În ceea ce priveşte trandafirii, aceştia sunt plantaţi pe aproximativ 1,7 ha. Diversele soiuri trec de un număr de 600. Aici, pot fi admirate, în sezonul de înflorire, cele mai diverse culori şi cele mai diverse mărimi de floare. De asemenea, zona destinată trandafirilor este împărţită în două categorii, cea destinată soiurilor sălbatice şi cea pentru soiurile nobile.

Trandafirii sălbatici sunt cei din care, de-a lungul timpului, prin diverse încrucişări, au fost obţinuţi cei considerați nobili. Unele soiuri pot fi chiar achiziţionate de la Grădina Botanică Anastasie Fătu (Iaşi) din România, evident primăvara, sub formă de butaşi, astfel încât pot fi plantaţi în grădinile personale. Colecţia pe care această instituţie a reuşit să o realizeze este, se pare, unică în ţara noastă.

Alte secţiuni ale acestei grădini, care rivalizează cu cel puţin încă una din ţară, şi anume cea de la Cluj (grădina ce aparţine de Universitatea Babeș-Bolyai), sunt: sectorul taxomic, sectorul dendrologic, sectorul ornamental, sectorul global, sectorul biologic, sectorul plante utile, sectorul recreativ, sectorul didactic-experimental şi unul dintre cele mai interesante sectoare, cel al plantelor memoriale.

Aici se găsesc plante dedicate unor oameni importanţi din ţară, unor eroi ce au jucat un rol important în istoria ţării, dar şi plante dedicate unor evenimente sociale.

Gradina Botanica Iasi3

O simplă vizită la Grădina Botanică Anastasie Fătu (Iaşi) din România poate ajuta şi la crearea unei imagini cu privire la flora existentă pe glob. Aici pot fi admirate flori şi arbori din America Centrală şi de Sud, dar şi din Canada. Cele mai sensibile la temperaturile scăzute din ţara noastră sunt adăpostite iarna în sere.

De altfel, şi în sectorul sere se pot admira plante surprinzătoare, cea care este cea mai apreciată fiind bananierul. Serele adăpostesc şi specii de trestie de zahăr, avocado, arbori de cauciuc.

Ce recomandă vizitarea grădinii de la Iaşi, pe lângă cele deja menţionate? Unul dintre motive ar fi şi faptul că aceasta surprinde în fiecare sezon. Toamna, aşa cum s-a menţionat la începutul articolului, cu expoziţia în aer liber, dar şi de seră de crizanteme, primăvara, cu aranjamentele de lalele şi iris, vara, cu cea mai mare suprafaţă de trandafiri înfloriţi.

gradina-botanica-anastasie-fatu.jpg

Care sunt diferenţele dintre Grădina Botanică Anastasie Fătu (Iaşi) din România şi Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj? Ei bine, aceasta din urmă are, ce-i drept, un număr la fel de impresionant de categorii de plante, 10 000, însă suprafaţa pe care acestea sunt expuse este mult mai mică, 14 ha.

Aşadar, şi sectoarele pe care se împart speciile găzduite sunt mult mai puţine, vizitatorii având însă şi aici ocazia să admire plante rare, inedite: papirus, palmier de ulei, eucalipt.

Cel mai important lucru de luat în considerare, indiferent care dintre cele două grădini este aleasa, este programul de vizită. Acesta se schimbă în funcţie de anotimp. Pentru Grădina Botanică Anastasie Fătu (Iaşi) din România, în această perioadă, se pot face vizite intere orele 9 şi 16, zilnic. Acest program este valabil până în data de 28 februarie.

Expoziția anuală nu este doar o celebrare a florilor de toamnă, ci și o oportunitate de a explora diversitatea botanică a grădinii. De la bostani ornamentali la plante rare, fiecare ediție își propune să educe și să încânte vizitatorii cu aranjamente spectaculoase și colecții de plante.

Pe lângă frumusețea sa estetică, expoziția joacă un rol crucial în educația ecologică a comunității. Programele interactive și atelierele pentru copii și adulți fac din fiecare vizită o experiență învățătoare, promovând importanța biodiversității și conservării naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.