Gradina Botanica Missouri se afla in statul cu acelasi nume, orasul St. Louis. Este una din cele mai vechi gradini botanice din Statele Unite ale Americii, fiind cunoscuta si sub numele “Shaw’s Garden”, dupa botanistul care a amenajat-o, Henry Shaw.

Gradina a fost inaugurate in anul 1859, iar astazi este un centru educational foarte important. Are o suprafata totala de 32 de hectare si, pe langa gradinile propriu-zise, include si casa fondatorului, o gradina japoneza ambulanta, sera Climatron, o gradina si un loc de joaca pentru copii, o tabara dedicata nativilor Osage, o rezervatie naturala si o casa a fluturilor.

Missouri Botanical Garden11

Casa Fluturilor nu se afla in St. Louis, ci in Chesterfield, insa face parte din Gradina Botanica Missouri. A fost deschisa in anul 1998, avand ca principal scop atragerea atentiei asupra habitatelor fluturilor. Casa Fluturilor este un adevarat complex, in care fluturii sunt ingrijiti ca la carte. Au o gradina a lor, in care au fost plantate florile ce ajuta omizile sa se dezvolte si flori care apoi hranesc cu nectar fluturii. Exista si o sera, a carei suprafata este de 740 m², in care a fost recreat un mediu tropical pentru 80 de specii de fluture si mai mult de 150 de specii de plante. Din loc in loc, Casa Fluturilor prezinta mici expozitii, dar si filmulete pentru copii, care ii ajuta sa inteleaga mai bine importanta acestor inaripate.

Rezervatia Naturala Shaw a Gradinii Botanice Missouri a fost amenajata in anul 1925 si are o suprafata de aproape 10 km². Scopul a fost acela de a indeparta anumite specii de plante de poluarea cu carbuni din acea perioada. Plantele au fost salvate, iar gradina a ramas deschisa publicului: vizitatorii vin aici sa se relaxeze, iar pasionatii de botanica sa invete lucruri noi si sa faca cercetari.

Avand in vedere suprafata deloc mica pe care o are, Gradina Botanica Missouri este alcatuita din gradini mai mici, amenajate in functie de anumite criterii. Printre ele se afla:

Missouri Botanical Garden1

Gradina Japoneza Seiwa-en: A fost amenajata in 1977 si este cea mai mare astfel de gradina din America de Nord, avand aproape 6 hectare. Un designer japonez s-a ocupat de ea, plantele fiind dispuse in jurul unui lac.

Citește și:  Orasul La Paz: Obiective turistice Bolivia - La Paz

Gradina Biblica: In aceasta se regasesc multi dintre arborii care au fost mentionati in Biblie, precum maslini, rodii, smochini sau arbori de lamaie.

Gradina Germana Strassenfest: Acest colt al Gradinii Botanice Missouri dateaza din anul 2000 si contine, asa cum ii spune numele, plante specifice Germaniei, dar si Europei Centrale. Tot in aceasta gradina se afla bustul lui George Engelmann, consilierul stiintific al lui Henry Shaw, originar din Germania.

Gradina Chineza a Prieteniei: A fost organizata in anul 1995, de un arhitect din China si, pe langa plantele specifice, contine si anumite obiecte caracteristice culturii chineze: poarta denumita “moon gate” (de forma circulara) sau pietre Taihu, descoperite de savantii chinezi.

Gradina Engleza: In aceasta gradina, vizitatorii pot admira aconiti, clopotei, azalee si sangeri, printre altele.

Missouri Botanical Garden Sera Climatronica
Missouri Botanical Garden Sera Climatronica

Sera Climatron: Este un dom geodezic, ridicat in anul 1960 si primul de acest fel din intreaga lume. A fost inchis initial cu plexiglas, ulterior acesta fiind inlocuit cu sticla, si a fost prima sera cu aer conditionat. Astazi, adaposteste in jur de 1500 de plante.

Gradina Botanica Missouri este implicata in multe evenimente culturale, in fiecare an avand loc Festivalul Japonez si Zilele Culturale Chineze. In timpul evenimentelor sunt prezentate plantele specifice celor doua culturi, insa si aspecte ca muzica, mancare traditionala sau mestesuguri traditionale. In ultimii ani, Festivalul Japonez include si concursuri de sumo, pe langa prezentarile de moda cu kimono-uri. Vedetele Zilelor Culturale Chineze sunt bonsaii, care, desi pot fi vazuti si in restul anilor, in timpul festivalului sunt pusi mai bine in evidenta.

Missouri Botanical Garden111

Gradina Botanica Missouri este una din cele mai importante centre educationale din America de Nord in domeniul botanicii. Centrul EarthWays a fost creat pentru a educa publicul larg despre mediul inconjurator, dar si pentru a fi folosit in cercetari. De asemenea, The Plant List (Lista Plantelor) este un program on-line, o enciclopedie, care contine mai mult de un milion de nume stiintifice pentru plante, folositoare pentru botanisti. Astfel, cercetarile pot fi facute atat la fata locului, in gradini, dar si in mediul virtual, cu ajutorul acestui program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.