Daca ne-am intrebat vreodata cum ar arata Paradisul, cu siguranta nu am aflat de existenta Gradinii Innisfree din Millbrook, New York. Nu numai ca aceasta impresionanta gradina, ce se intinde pe o suprafata totala de circa 60 de hectare, respectiv 150 de acri, nu poate fi numita chiar gradina, ci mai degraba parc, dar este si de o frumusete rapitoare, atat pentru cei care iubesc acest domeniu, al gradinaritului, cat si pentru iubitorii de natura. Tocmai de aceea numarul celor care se regasesc intrutotul in spiritul aceste gradini amenajate de Walter Beck, Marion Beck si Lester Collins, este mare.

Numai ca si povestea din spatele amenajarii acestui loc fermecator este interesanta: in perioada in care Walter si Marion Beck, proprietari ai impresionantului domeniu, se gandeau sa demareze lucrarile de amenajare, au descoperit suluri ale lucrarilor poetului si pictorului de origine chineza Wang Wei, chiar in timpul unei vizite in Londra. Astfel, influentati de cultura chineza si mai ales de estetica gradinilor asiatice, cei doi au inceput sa dezvolte fiecare zona a domeniului in gradini reprezentative sau, cum le numea insusi Walter, inchise.

In centrul impresionantului domeniu, se afla un superb lac, Tyrell, care intregeste imaginea de paradis verde. Vizitatorii pot ajunge de la o zona la alta prin intermediul unor poteci, mai cu seama al unui sistem de poteci bine pus la punct. Peisajele tridimensionale se construiesc progresiv, vizitatorii lasandu-se fermecati de estetica chineza care insa se lafaie intr-o atmosfera tipic americana. La marginea lacului Tyrell se afla mai multe pietre imense, pe care specii stravechi de licheni au pus stapanire. Mai mult decat atat, pe intreg domeniul Innisfree se afla mai multe compozitii din pietre, realizate chiar de Walter Beck. In schimb, Marion, sotia lui Walter, a fost cea care plantat cu mare grija fiecare planta, in asa maniera incat sa balanseze yin si yang-ul.

Un element predominant in acest superb peisaj este apa, prezenta in fiecare zona a gradinii Innisfree. Mai tarziu, Lester Collins, student la acea vreme, avea sa se implice in amenajarea gradinii, ca in cele din urma, dupa moartea lui Walter din 1954, sa preia conducerea intregului domeniu Innisfree. Walter si Marion au construit acest superb loc pentru ei, in primul rand, insa, de-a lungul vietii, si-au exprimat dorinta ca gradina sa fie deschisa publicului larg, ceea ce s-a si intamplat de altfel. Gradina Innisfree a fost deschisa publicului in anul 1960, putand fi vizitata chiar si in zilele noastre.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ