Salbatice, elegante si misterioase. Acestea sunt atributele multor gradini publice din Canada, majoritatea fiind adevarate raiuri ale naturii. Pe langa faptul ca sunt de o frumusete desavarsita, gradinile din Canada, indeosebi din provincia Ontario, se intind pe suprafete extrem de vaste. Unul dintre cele mai edificatoare exemple in acest sens este reprezentat, fara discutie, de Gradinile Botanice Regale, aflate in Hamilton si Burlington. Avand o suprafata totala de 1.093 de hectare, adica 2.700 acri, acest superb loc a fost amenajat de designerul Carl Borgstrom.

Un muzeu natural in aer liber, cu o varietate uriasa de plante, o oaza de tihna, asa au fost descrise Gradinile Botanice din Ontario de toate site-urile de specialitate din lume. Dar acest vast domeniu este mai mult decat atat, ilustrand, sub toate aspectele posibile, relatia dintre natura si umanitate, armonia dintre om si mediul inconjurator. GBR include cinci zone separate.

De pilda, Hendrie Park Rose Garden ii ademeneste pe vizitatori cu crini si tot felul de plante agatatoare, dar si cu nelipsitii trandafiri care par sa fi pus stapanire pe acest loc pentru totdeauna. In schimb, in Rock Garden, vizitatorii pot admira, mai ales in timpul verii, flori si plante dintre cele mai diverse – de la ciresi pana la azalee sau copaci cu forme neobisnuite.

Arboretum, o alta zona din GBR, include copaci indigeni, tufe, dar si alte specii precum paducelul sau cornul. De departe cea mai spectaculoasa si poate cunoscuta zona din Gradinile Botanice Regale este Gradina de Liliac Katie Osborne, in care se afla cea mai mare plantatie de liliac din lume. Trebuie mentionata, desigur, si Zona Laking, unde pot fi admirate plante perene, irisi si alte specii spectaculoase. Tot in aceasta zona din urma se afla si Heritage Garden.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ