Si Gradinile Botanice Tucson, aflate in Arizona, mai cu seama in orasul Tucson, Statele Unite ale Americii, la fel ca multe alte gradini publice care au fost amenajate initial ca locuri private de refugiu, are un farmec special si o caldura asemenea. Si, in plus, este stiut faptul ca mare parte din gradinile de familie, create acum cateva decenii, fac parte din patrimoniul public — si nu intamplator, cel putin acest loc fiind o resursa continua de frumusete naturalistica, plante si idei de design ce asteapta sa fie descoperita de vizitatorii interesati. Potecile, uneori luminate de lampioane, ii vor conduce pe acestia pana in cele mai frumoase locuri ale gradinii.

Gradinile Botanice Tucson1

Cei care au locuit aici, incepand cu anii 1930, au fost sotii Rutger si Bernice Porter. Dupa moartea lui Rutger din anul 1968, Bernice s-a mutat de aici. Rudger Porter era asistent medical, insa niciunul dintre cei doi soti nu era originar din aceasta regiune, asa ca lucrarile de amenajare la aceasta gradina au inceput ca un experiment. Intrarea, curtea interioara pavata si gradinile istorice din jurul casei pot fi vazute in prezent, vizitatorii avand sansa de a vedea cum familia Porter a creat aceasta oaza bogata, odata plina cu tufisuri si copaci aranjati haotic pe teren. Iar atunci cand sotii Porter au inceput sa amenajeze frumoasele Gradini Botanice Tucson, aspectul practic a primat, ei cautand sa-si creeze, inainte de toate, cateva spatii de umbra pentru zilele calduroase ale verii, iar abia apoi, au inceput sa se ocupe si de aspectul acestui minunat loc.

De fapt, in culorile acestor gradini, se poate vedea cum anotimpurile traverseaza fiecare zona, ceea ce este remarcabil. Acest spectacol fermecator se formeaza, la inceput, pe fundalul unui amestec de plante ce provin chiar din regiunile Arizonei si de alte plante mediteraneene. Acestea au fost, de altfel, si primele plante care au fost cultivate in Gradinile Botanice Tucson, iar de-a lungul anilor, s-au mai adaugat si altele. Si aceasta sarcina a fost foarte dificila, deoarece climatul din Tucson era foarte vitreg, asa ca a fost nevoie de o cercetare indelungata, pentru a gasi plantele indeajuns de puternice cat sa reziste conditiilor din acea zona. Sotii Porter au creat saisprezece gradini individuale in diferite stiluri, care mai de care mai interesante.

Citește și:  Cazarma Pompierilor - azi Arhivele statului din Calarasi - 1897 : Obiective turistice Călăraşi

Gradinile Botanice Tucson1

Exista aici sase curti interioare pavate senzoriale, umbrite de arbori si un spatiu imens, peste care dainuie acea atmosfera speciala din gradinile mexicano-americane. Peste 40.000 de litri de apa sunt depozitati pe acest sit pentru irigare, atunci cand este nevoie. In plus, aici se mai afla si cateva plante rare, cu forme neobisnuite, care surprind in mod placut vizitatorii. Printre aceste plante neobisnuite, important de mentionat ar fi un urias gen de cactus – Carnegiea gigantea.

In acest loc, se cuibaresc pasarile, iar imaginea este completata de cuiburile cu pereti intre ele, ce se afla in corpul cactusului, acesta semanand mai degraba cu un zgarie-nori. In sfarsit, anul 1974 avea sa fie marcat de faptul ca locul care era odata refugiul sotilor Porter s-a transformat in Gradinile Botanice Tucson, fiind lasate mostenire de Bernice Porter. Potrivit viziunii ei, trebuia sa exista un loc de o frumusete desavarsita, care sa inspire si sa educe generatii la rand, iar aceasta frumusete fusese atinsa de Gradinile Botanice Tucson, cum ea insasi a spus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.