Cel care a construit remarcabilul Palat Topkapi sau Topkapi Sarayi, cum este cunoscut, a fost sultanul Mehmed al II-lea, acesta comandand ridicarea unui astfel de edificiu in anul 1459. Amplasamentul pe care a fost ridicat palatul a fost o alegere inspirata, cu atat mai mult cu cat, aici, mai cu seama pe dealul Seraglio, se afla o livada de maslini. Potrivit putinelor dovezi existente pana la acest moment, proiectele originale ale gradinii din jurul Palatului Topkapi erau mult mai apropiate, ca stil, de gradinile persane decat de cele grecesti, respectiv romane, aflate la Constantinopol. Maslinii care au ramas aici au fost pastrati sub forma unui crang, in vreme ce pavilioanele de gradini, cu flori si apele curgatoare, au fost, de asemenea, pastrate.

Gradinile de la Topkapi Sarayi1

Tot aici, se afla si gradina in care sultanul Mehmed al II-lea isi petrecea timpul relaxandu-se si admirand varietatea mare de plante. Este stiut faptul ca otomanii adorau sa isi admire gradinile luxuriante.

Ba chiar, in curtile interioare se afla si cateva arcade bogat decorate, fantani realizate in stil bizantin, precum si niste paturi de vegetatie de-a dreptul superbe. Micile iazuri ofereau racoarea, in timp ce eleganta zonelor cu iarba era completata de chiparosii batranii, care isi intampinau admiratorii aruncand umbre peste poteci. Nu numai gradinile de la Topkapi Sarayi sunt atractive, ci si palatul, acesta avand multe panouri decorate cu motive florale. Iar daca timpul deja si-a cerut tributul palatului, formalitatea gradinilor Topkapi a fost deja absorbita de lipsa din acest loc a capetelor incoronate, acest paradis din Istanbul adapatandu-se perfect la o noua viata.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.