Guangzhou, denumit înainte Canton, este al treilea oraș din China ca putere economică. Guangzhou este situat în Republica Populară Chineză, se află în partea de sud a țării și are o populație de peste 3 milioane de locuitori.

Fiind un excelent port de pe râul Pearl navigabil la Marea Chinei de Sud și cu accesibilitatea rapidă la Hong Kong și Macau, Guangzhou servește ca centru politic, economic, științific, educațional și cultural din zona Guangdong. Regiunea a prezentat dintotdeauna interes pentru exportatorii de ceai, mătase, mirodenii, ceramică, datorită porturilor cu ieșire la mare ce au deschis calea convoaielor europene și arabe. De-a lungul vremii, orașul s-a dezvoltat datorită meșteșugarilor țesători, olari și a exportatorilor de mătase, mirodenii și ceai. În anii ’80 a cunoscut un boom economic și o mare notorietate: s-au înființat zone economice speciale, atrăgând multe companii străine.

Guangzhou1

Fiind primul oraș care a beneficiat de reformele Chinei și de deschiderea politică din 1978, Guangzhou a acționat că un pionier în dezvoltarea economică a țării, cu mii de întreprinderi mari, mici și mijlocii, care oferă multe oportunități, locuri de muncă și face din oraș o zonă intens populată.
Din punct de vedere administrativ Guangzhou face parte din regiunea Guangdong. Dispune de un nou aeroport, mare și ultramodern, fiind baza flotei China Southern Airlines, cea mai mare companie aeriană din China și printre primele zece la nivel mondial.

Canton Tower
Canton Tower

Simbolul orașului modern este Canton Tower, cunoscut drept cel mai înalt turn de televiziune din lume. Turnul din Guangzhou are o înălțime de 600 de metri, corpul turnului fiind înalt de 450 metri și are o antenă de 150 de metri.

Zhu Jiang
Zhu Jiang

Orașul este deosebit de prosper în comerț, turism, festivități, finanțe și imobiliare. Pentru călătorii, Guangzhou se face cunoscut prin atracțiile sale faimoase, cum ar fi: the Five Ram Statue în Yuexiu Park, Pearl River și White Cloud Mountain. Orașul este străbătut de Zhu Jiang ( Fluviul Perlelor), care oferă un spectacol deosebit de lumini la lăsarea întunericului. Guangzhou denumit și „poarta de sud” a Chinei a fost fondat în anul 214 Î.Hr. de către primul împărat chinez, Qin Shishuang.

De-a lungul vremii, orașul s-a dezvoltat datorită meșteșugarilor țesători, olari și a exportatorilor de mătase, mirodenii și ceai. În anii ’80 a cunoscut un boom economic și o mare notorietate: s-au înființat zone economice speciale, atrăgând multe companii străine.

Citește și:  Amsterdam. Cocktail olandez.
Sun Yat Sen
Sun Yat Sen

Orașul este un melanj între nou și vechi, între istorie și modernitate. Prezintă o multitudine de atracții turistice de mare valoare istorică și culturală:
Monumentul Sun Yat Sen (Zhongshan Jinian Tâng), ridicat în cinstea marelui revoluționar în anii ’30. Are o înălțime de 45 de metri ( replică a Templului Cerului din Beijing) și găzduiește un centru cultural și o sală de spectacole.

Muzeul de arta
Muzeul de arta

Clădirea care găzduiește Muzeul de Artă Guangzhou (Guangzhou Yishu Yuan) îmbină arhitectură chineză ( după modelul curților imperiale ) și cea modernă și este cel mai mare muzeu de artă din China. Expune colecții întregi de pictură veche, sculptură, ceramică de Foshan, pergamente tibetane.

Yuexiu Gongyuan
Yuexiu Gongyuan

Parcul Yuexiu (Yuexiu Gongyuan) este cel mai mare parc din oraș.Pe cuprinsul celor 90 de hectare păstrează Pagoda Zhenhai, ce se înaltă pe 5 niveluri succesive, datată în 1380 ( găzduiește actual Muzeul Orașului Guangzhou ), sculptura Wuyang Shixiang ( Cinci berbeci ) – emblemă orașului și o bucată din zidul de apărare din dinastia Ming (1368 și 1644).

Templul budhist ”Templul celor șase ficuși banyan” (Liurong Ta) a fost construit în anul 1460 și găzduiește trei statui de bronz ale lui Budha.
Moscheea Huaisheng este considerată cel mai vechi lăcaș musulman ( anul 627 ), având primul minaret construit în China. Fiind dotată cu sistem de iluminat, era denumită și „Moscheea Far” deoarece ghida noaptea ambarcațiunile de pe fluviu. Navigatorii considerau farul „ începutul drumului mătăsii”.

Huaisheng
Huaisheng

Templul familiei Chen (Chenjia Și) a fost reconstruit între anii 1890-1894, în stil antic confucianist de către locuitorii din 72 sate limitrofe care purtau același nume de familie: Chen. Templul servea drept altar ancestral și drept școală pentru formarea candidaților la examenele imperiale. Templul este decorat cu sculpturi, mozaicuri, fresce, diverse decorațiuni, minuțios lucrate în stil tradițional ce reprezintă scene istorice.

Mormântul regelui Zhao Mei din Nanyue (Xihan Nanyue Wangmu), cu o vechime de peste 2000 de ani a reprezentat o mare descoperire în anul 1983. Alături de osemintele regelui și a celor 15 slujbași, îngropați de vii, se găsit o adevărată comoară ce însuma peste 1000 de obiecte personale, bijuterii și chiar vase de proveniența străină.

Merită să faceți o plimbare în nord-estul orașului la Muntele Norul Alb (Baiyun Shan), care oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului și fluviului. În cazul în care sunteți obosiți după plimbarea prin oraș puteți apela la serviciile telefericului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.