Hampden Park, un loc uluitor peste care pecetea istoriei este profund intiparita, este stadionul national de fotbal al Scotiei, acesta aflandu-se in orasul Glasgow. Stadionul este cu atat mai important, cu cat, in Scotia, ca si in Anglia, fotbalul a devenit un joc extrem de popular, dar, din pacate, si guvernat in mare parte de violenta, acest sport fiind practicat de un numar tot mai mare de oameni.

De pilda, in timpul primului meci dintre Scotia si Anglia, disputat in anul 1599, un jucator a fost spintecat si, mai apoi, cusut la loc, iar in aceasta privinta exista indeajuns de multe dovezi care certifica cele spuse. In sfarsit, fotbalul modern, asa cum il stim, a aparut odata cu cluburile de fotbal, acestea fiind infiintate undeva spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand fotbalul devenise tot mai popular.

Hampden Park1

De pilda, in Scotia, primul club a luat nastere in orasul Glasgow, in anul 1867, si se numea Queen’s Park – clubul jucatorilor amatori. Queen’s Park a dominat fotbalul scotian pana la momentul in care performantele sale au fost umbrite de profesionistii din echipele rivale, Glasgow Rangers si Celtic Glasgow, infiintate in anii 1870 si 1880. Asadar, la inceput, Hampden Park era cunoscut drept Queen’s Park, stadionul scotian fiind amplasat chiar in fata Terasei Hampden.

Mai tarziu, in anul 1884, clubul avea sa construiasca un nou stadion chiar pe Cathcart Road, numai ca acesta nu s-a dovedit a fi la fel de grandios precum clubul ar fi dorit, drept pentru care, in anul 1903, conducerea decide sa se mute pe un alt stadion, mai ales ca dorea cu tot dinadinsul sa-si pastreze pozitia dominanta in clasamente.

Hampden Park11

Noul stadion a fost construit de arhitectul Archibalt Leitch, cel care era specializat in proiectarea unor astfel de locuri. Situat in zona Mount Florida din sudul orasului, noul stadion era pe cat de maret, pe atat de potrivit, ca dimensiuni, pentru aspiratiile clubului. Plus, acest stadion proiectat de celebrul arhitect era de departe cel mai mare si mai bine echipat din intreaga tara, in scurt timp, devenit locul in care se tineau cele mai importante meciuri, fie ca ne referim la cele nationale, fie la cele internationale.

Pana in anul 1910, stadionul a fost supus mai multor lucrari de extindere, ca in cele din urma, sa aiba o capacitate de 125.000 de locuri. Era, totodata, cel mai mare stadion de fotbal din lume, detinand acest titlu pana ce stadionul Macarana din Rio de Janeiro a fost deschis in anul 1950. Si, spre exemplu, atunci cand s-a disputat meciul din anul 1937 intre Scotia si Anglia, pe stadion au intrat 149.500 de spectatori, un record in istoria fotbalului britanic.

E drept ca, in acelasi an, fusesera construita si peluza de nord a stadionului. Numai ca, dupa anul 1945, Hampden Park a inceput sa cada in paragina, starea sa fiind una deplorabila. Mai apoi, si anume in anul 1980, Asociatia Fotbalului Scotian si clubul Queen’s Park au decis sa ceara ajutor in vederea obtinerii de fonduri pentru a moderniza stadionul. In cele din urma, s-au obtinut indeajuns de multe fonduri cat pentru a salva stadionul.

Hampden Park111

Primul pas a fost reprezentat de demolarea peluzei de nord, ca mai apoi, stadionului sa i se aduca mai multe imbunatatiri. De pilda, la inceputul anilor 2000, stadionului Hampden Park i s-a redus capacitatea la 52.000 de locuri, din motive lesne de inteles. Chiar si in aceste conditii, acest loc ramane emblematic pentru fotbalul scotian, in spiritual aceleiasi idei infiintandu-se aici si Muzeul Fotbalului Scotian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.