Hotel de Ville, cunoscut drept cladirea primariei, se afla in orasul Nancy, mai cu seama in provincia franceza Lorena. Aceasta superba cladire, proiectata initial ca resedinta, este punctul de reper al unui complex arhitectural, ce a fost ridicat in jurul unei piete largi, la comanda lui Stanislaw Leszkzynsky, de doua ori rege al Poloniei.
Leszkynsky avea sa devina, in anul 1736, si duce de Lorena, ceea ce l-a determinat sa comande construirea unui astfel de ansamblu arhitectural. De fapt, lucrurile erau mult mai complicate pentru Stanislaw, care ajunsese in Franta dupa ce isi pierduse tronul in favoarea lui August al III-lea. In plus, fiica sa, Maria, se casatorise, in anul 1725, cu regele francez Ludovic al XV-lea, piata fiind proiectata ca un monument dedicat ginerelui sau.
Din cate se pare, piata a fost construita intre anii 1752 si 1755, avand si un scop practic, intrucat lega zona medievala din Nancy de orasul sau, construit undeva pe la inceputul secolului al XVII-lea; totodata, aceasta unea si cele doua cladiri ce fusesera construite cu mult timp inainte ca piata sa fie proiectata in acest loc, si anume Hotel de Ville si Hotel de Gouvernement, ultima structura servind drept sediu al guvernului regional de la acele vremuri. Forma pietei este rectangulara, avand o lungime de 125 de metri si o latime de 106 metri. Frumusetea si eleganta pietei se reflecta in fiecare detaliu, aceasta fiind pavata cu pietre ocru-deschis, cu doua dungi mai deschise.
Ba, mai mult decat atat, se poate observa ca cele doua dungi alcatuiesc, pe diagonala, o cruce. In sfarsit, Hotel de Ville, unde hotel are sensul de cladire mare, gandita ca resedinta, si nu ca structura cu scop comercial, poate fi vizitata pe partea de sud a impresionantului complex arhitectural, fosta resedinta stand, cumva, cu fata spre un arc de triumf. Pe partea de est se ridica o opera, iar pe cea vestica, Muzeul de Arte Frumoase. Trebuie mentionat, de asemenea, ca, initial, cladirea ce astazi functioneaza ca Muzeul de Arte Frumoase a fost, de fapt, o facultate de medicina. Inaintand prin piata, ajungem si in colturile de nord-vest si nord-est, unde vom putea vedea superbele fantani construite dupa proiectele arhitectului Barthelemy Guibal.
La inceput, acest loc se numea Piata Regala, insa avea sa fie redenumita, in timpul Revolutiei, Piata Poporului, iar mai tarziu, Piata Napoleon, in cinstea imparatului francez. Chiar si asa, se pare ca piata nu si-a pastrat acest nume, intrucat, in anul 1831, a fost botezata Piata Stanislas. Cu aceasta ocazie, s-a decis si ridicarea unei statui a creatorului sau, aceasta fiind amplasata chiar in centru. Astazi, acest ansamblu arhitectural, din care face parte si Hotel de Ville, se afla pe lista patromoniului mondial UNESCO. Ba chiar, pe langa acest ansamblu, UNESCO a mai ales si alte doua piete de importanta istorica din Nancy.
Din nefericire, de-a lungul anilor, piata a ajuns sa se degradeze tot mai mult, motiv pentru care, in anul 2005, a fost supusa unor lucrari de restaurare masive, chiar inainte de a douasute cincizecea sa aniversare. Iar Hotel de Ville ramane, pana si in zilele noastre, un exemplu exceptional de arhitectura baroca, piata in care aceasta superba cladire se afla fiind, la randul ei, o realizare incredibila pentru epoca baroca si, in acelasi timp, rezultatul uneia dintre cele mai reusite planificari urbane din Europa baroca.