Neptun este una din cele patru planete din sistemul solar care au inele planetare. Planeta Neptun a fost descoperita abia in anul 1846, iar inelele lui Neptun au fost descoperite in mod definitiv in anul 1989, de catre sonda Voyager 2. Desi inelele lui Neptun au fost descoperite abia la sfarsitul anilor 1900, William Lassell, care a descoperit unul din satelitii lui Neptun (Triton), a inregistrat faptul ca observase un inel. Totusi, acest lucru nu a fost niciodata confirmat. Primul inel a fost descoperit de fapt in anul 1968, insa oamenii de stiinta nu au putut determina daca acesta era un inel complet. Informatiile aduse de Voyager 2 au fost dovezile definitive ale existentei inelelor.

Planeta Neptun are cinci inele: Galle, Le Verrier, Lassell, Arago si Adams. Acestea au fost numite dupa astronomii care au facut descoperiri importante legate de Neptun. Inelele lui Neptun sunt compuse din cel putin 20% praf (unele dintre ele contin pana la 70% praf) si material care reprezinta pietre de mici dimensiuni. Inelele planetei sunt greu de vazut deoarece sunt intunecate si variaza in ceea ce priveste marimea si densitatea. Astronomii cred ca inelele lui Neptun sunt tinere in comparatie cu varsta planetei si ca acestea s-au format atunci cand unul dintre satelitii sai a fost distrus.

Inelul Galle a fost numit dupa Johann Gottfried Galle, prima persoana care a vazut planeta Neptun cu ajutorul telescopului. Acesta este cel mai apropiat dintre inele, la o distanta de 41 000-43 000 de kilometri. Inelul La Verrier a fost numit dupa omul care a prezis pozitia lui Neptun. Acest inel este foarte ingust (are numai 113 kilometri latime). Inelul Lassell este cel mai larg dintre inelele lui Neptun si a fost numit dupa William Lassell. Acesta se afla intre 53 200 de kilometri si 57 200 de kilometri de Neptun, ceea ce ii confera latimea de 4000 de kilometri. Inelul Arago se afla la 57 200 de kilometri distanta de planeta si are latimea de aproximativ 100 de kilometri.

Inelele lui Neptun, Foto: galleryhip.com

Inelul exterior, pe nume Adams, a fost numit dupa John Couch Adams caruia i se atribuie rolul de co-descoperitor al planetei Neptun. Desi inelul este foarte ingust (are doar 35 de kilometri latime), acesta este cel mai faimos dintre cele 5 inele datorita arcelor sale. Arcele lui Adams sunt zone in care materialul inelelor este grupat intr-un manunchi. Desi inelul Adams are cinci arce, cele mai faimoase dintre ele sunt: Liberty (libertate), Equality (egalitate) si Fraternity (fraternitate). Arcele sunt cele mai stralucitoare parti ale inelelor si primele care au fost descoperite. Oamenii de stiinta nu pot explica existenta acestor arce, deoarece, in conformitate cu legile miscarii, materialul ar trebui sa fie distribuit in mod uniform de-a lungul inelelor.

Inelele lui Neptun sunt foarte intunecate si, cel mai probabil, au fost facute din compusi organici care au fost copti in radiatiile spatiului. Acest lucru este similar cu inelele lui Uranus, insa foarte diferit de inelele de gheata din jurul lui Saturn. Ele par sa contina o cantitate mare de praf de dimensiuni micrometrice, similar ca marime cu particulele din inelele lui Jupiter. Se crede ca inelele lui Neptun sunt relativ tinere – mult mai tinere decat varsta sistemului solar si mult mai tinere decat varsta inelelor lui Uranus. Cel mai probabil, acestea au fost create atunci cand unul din satelitii lui Neptun s-a apropiat prea tare de planeta si a fost sfasiata de gravitatia acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.