Hong Kong este o regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze. În 1842 Marea Britanie a obținut de la împăratul Chinei controlul unei insule pe nume Honk Kong, în scopul de a construi un port pentru navele lor de comerț. În 1898 Marea Britanie a încheiat un tratat cu China prin care li s-a acordat concesionarea pe 99 de ani a insulei și a câtorva zone din împrejurul ei.

Insula Hong Kong1

De-a lungul anilor, poziția geografică și legăturile comerciale au transformat Honk Kong-ul într-o mare metropolă. Orașul a devenit unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial și financiar de prim rang în lume, având o populație de 7 milioane de locuitori. În 1997, teritoriul a fost retrocedat guvernului de la Beijing.

Hong Kong este o metropolă înfloritoare, curată şi frumoasă ce poate fi vizitată pe parcursul anului, având un climat blând în perioada septembrie-februarie şi temperaturi mai ridicate în perioada mai-septembrie. Este un oraş compact, astfel încât turiştii nu sunt niciodată prea departe de magazine sau principalele puncte de atracţie. Turiştii din majoritatea ţărilor pot intra fără viză pentru perioade de la 7 zile la 6 luni (în funcţie de naţionalitate). Comunicarea nu este o problemă, limba engleză fiind răspândită.

Cu toate că clima este foarte caldă și umedă, turistul care se aventurează pe străzile acestui oraș va rămâne impresionat de ritmul de viață alert al acestui oraș, întâlnind la tot pasul clădiri moderne și foarte înalte, aici aflându-se cea mai înaltă clădire din Asia. Dar asta nu înseamnă că nu va vedea clădiri construite în stil tradițional chinezesc, orașul păstrându-și farmecul oriental. Acest oraș reprezintă cum nu se poate mai bine spiritul întreprinzător al poporului chinez atunci când nu este încorsetat de principii comuniste.

Insula Hong Kong11

În acest oraș se află aeroportul cu cel mai mare trafic din Asia,[necesită citare] al căror piste sunt efectiv construite pe mare. Traficul maritim este incredibil de dens, apele golfului nefiind niciodată lipsite de valuri, chiar dacă nu adie nici măcar o boare de vânt. Are multe instituții de învâțământ, printre care și Universitatea din Hong Kong(1911).

Hong Kong este situat în partea de sud a Chinei, se invecineaza cu Marea Chinei de Sud și China. Clima este tropical musonică. Vremea este rece și umedă iarna, cald și ploios din primăvară până în vară, cald și soare, toamna. Altitudinea minimă este Marea Chinei de Sud – 0 m; altitudinea maximă este Tai Mo Shan – 958 de metri. Terenul arabil reprezintă 5,05%, culturile permanente sunt 1,01%, altele: 93,94%.

Transportul se face cu autobuzul, feribotul sau trenul. Sunt acoperite zone extinse ale oraşului, iar semnele sunt atât în chineză, cât şi în engleză.
Hong Kong-ul oferă servicii pentru orice buzunar, dar, ca o măsură de siguranţă, verificaţi toate aranjamentele şi confirmaţi-vă toate rezervările înainte de a urca în avion.

Insula Hong Kong111

Călătorii tineri (studenţii) ce călătoresc cu un buget mic pot sta la una dintre cele 7 pensiuni ale Hong Kong Youth Hostel Association. Acestea sunt aflate în zone relativ izolate, dar sunt perfecte pentru persoanele amatoare de drumeţii (mai există şi parcuri acvatice).

Majoritatea hotelurilor au acces la internet, dar puteţi merge şi la cafenele sau chiar la bibliotecile publice din oraş, unde accesul este gratuit.
Este de recomandat să faceţi rezervări dacă doriţi să mâncaţi la restaurant, acestea fiind de obicei pline. Bacşisul este lăsat la discreţia clientului, dar în mod normal se lasă 10% din valoarea consumaţiei.

Citește și:  Catedrala din Valencia: Obiective turistice Spania - Valencia

Într-un restaurant chinez, înainte de a comanda, ospătarul aduce gustări, ceai şi condimente (ce vor fi trecute pe nota de plată).

Insula Hong Kong1111

Înainte de a cumpăra ceva este de preferat să mergeţi la mai multe magazine şi să comparaţi preţurile. Majoritatea magazinelor mici nu au etichete cu preţuri pe produse, oferind posibilitatea de a negocia.

În afară de alcool şi tutun, preţurile bunurilor de pe piaţa chineză nu conţin TVA (spre deliciul amatorilor de cumpărături). Cu toate schimbările suferite în ultimii ani, este uşor (chiar şi pentru locuitori) să uite că majoritatea Hong Kong-ului nu are nimic de-a face cu afacerile sau zgârie-norii, trei sferturi din acest oraş fiind de fapt teren rural.

Zonele rurale ne transportă în vremea Chinei străvechi, cu temple şi altare, sate de pescari şi mici ferme de legume.

Insula Hong Kong11111

Numele de Hong Kong vine din dialectul cantonez în pronunțarea termenului ”Hakka”, care înseamnă ”portul aromat”. În trecut, termenul se referea doar la o intrarea mică în oraș, nu la un port mare, cum este în prezent portul Aberdeen. Acesta se află între insula Aberdeen și insula Hong Kong. Termenul de ” aromat” este mai mult că sigur legat de apa dulce a portului, deoarece în Oceanul Pacific, unde Hong Kong are ieșire se vărsa și un râu, mai precis Râul Perla. Cercetările științifice au scos la lumina în ultimii ani faptul că în Hong Kong trăiau oameni chiar și acum 39000 ani în urmă, în special în zonă Chek Lap Kok. În peninsulă Sai Kung, oamenii au ajuns mult mai târziu, existența lor fiind raportată de doar 6000 ani. Conform scrierilor, primul împărat al Chinei a fost Qin Shi Huang. Acesta a integrat pentru prima data teritoriul pe care astăzi se află Hong Kong la China.

Istoria mai apropiată spune că în 1839, dinastia Qing s-a opus Imperiului Mării Britanii de a importă opium, astfel că s-a ajuns la Primul Război al Opiumului între China și Marea Britanie. Hong Kong a pierdut și britanicii au ocupat Hong Kong în totalitate în 1841, transformându-l în colonie britanică. Sub guvernare britanică, populația din Hong Kong a crescut masiv la mai mult de 125.000 în 1870. În 1841 când veniseră englezii în Hong Kong, populația era de 7.000 locuitori. Dar Hong Kong nu a avut probleme doar cu Marea Britanie, ci și cu vecinii lor mai apropiați, japonezii.

Aceștia i-au invadat la începutul celui de-al doilea război mondial, și au reușit să îi elimine pe englezi, care primiseră chiar și ajutor din partea canadienilor. Dominația japoneză a fost cruntă, oamenii murind din pricină sărăciei și a bolilor. De la numărul de 1,6 milioane de oameni câți erau în 1941, locuitorii din Hong Kong au ajuns la un număr de 600.000 în 1945. La sfârșitul războiului, englezii au preluat iarăși controlul asupra insulei, control care s-a terminat cu surle și trâmbițe pe 1 iulie 1997, când transferul de putere s-a realizat între Marea Britanie și Hong Kong.

Insula Hong Kong111111

Indiferent dacă doreşti să vizitezi un oraş modern şi haotic sau unul tradiţional şi armonios, ambele pot fi găsite în marea metropolă numită Hong Kong.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.