Insula Marchinbar este cea mai mare din grupul insulelor Wessel, fiind situată în Marea Arafura, în largul coastei teritoriului de nord al Australiei. Separată de insula Rimbija printr-un canal strâmt, care în unele locuri ajunge la mai puţin de 400 de metri lăţime, insula are o formă lungă şi îngustă, întinzându-se pe o suprafaţă de peste 210 kilometri pătraţi. Din punct de vedere administrativ, insula Marchinbar aparţine de Gumurr Marthakal Ward din East Arnhem Shire, una dintre zonele unde se află comunitatea Galiwin’ku.

Insula Marchinbar
Insula Marchinbar

Întreaga coastă de est a insulei are un relief înalt şi stâncos. Cel mai nordic punct din insulă poartă denumirea de Low Point, iar la aproximativ 16 kilometri de acesta se află Sphinx Head, o zonă cu stânci înalte de până la 67 de metri. În sud, există două dealuri cu teren plat, care ajung până la înălţimea maximă de 79 de metri.

În anul 1944, pe o plajă din golful Jensen au fost descoperite nouă monede, dintre care patru erau olandeze şi datau din perioada anilor 1690 – 1780, iar celelalte cinci, având inscripţii arabice, au fost identificate ca provenind din Sultanatul Kilwa din estul Africii. Această descoperire a stârnit controverse în rândul istoricilor, deoarece în afara Africii se mai găsise până atunci doar o singură monedă Kilwan. Se pare că moneda de pe insula Marchinbar ar data din secolul al X-lea sau al XIV-lea, ceea ce înseamnă că în Australia sau pe insulele ei ajunseseră oameni din alte zone, înainte de prima acostare oficială europeană din 1606, a olandezului Willem Janszoon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.