Irlanda, oficial Republica Irlanda, este una dintre cele doua tari care impart insula cu acelasi nume. Republica Irlanda ocupa 80% din teritoriul acestei insule, restul de 20% reprezentand Irlanda de Nord, membra a Regatului Unit. Irlanda este delimitata in partea de est si cea nordica de Marea Irlandeza care desparte insula Irlanda de cea a Marii Britanii. Sudul tarii este delimitat de Marea Celtica iar in partea de vest a Republicii Irlanda se afla Oceanul Atlantic.

peisaj Irlanda

Istoria Irlandei incepe inca din antichitate cand, intre anii 600 si 150 i.e.n. , aceasta regiune a fost ocupata de triburile celtice, numiti gali, ce au migrat din partea vestica a Europei. Regiunea a fost impartita in cinci regate, care impreuna incercau sa reziste atacurilor Romano-Britanice. Incepand cu secolele IX si X, teritoriul Irlandei a fost invadat de vikingi, in special de danezi. In anul 1170, cand vikingii normani care invadasera Anglia incep sa ocupe si regiunea Irlandei, facand din aceasta un teritoriul al Englezilor. Au urmat mai multe conflicte intre celti care erau romano-catolici si englezi care adoptasera protestantismul, unul dintre cele trei mari curente existente in crestinism. In anul 1948, majoritatea teritoriului Irlandei devine independent fata de Anglia, mai putin partea de nord a insulei care si in present face parte din Regatul Unit.

dealuri Irlanda

Majoritatea teritoriului din partea de vest Republicii Irlandei este acoperit de dealuri si munti cu altitudini nu foarte mari, maxima fiind atinsa in punctul Carrauntoohil de 1041 m. Irlandezii sunt renumiti ca avand o afectiune pentru natura si viata la tara, agricultura fiind una dintre principalele lor activitati, mai ales in partea centrala care este alcatuita dintr-un teren plat foarte fertil datorita lacurilor si raurilor din zona.

Citește și:  Bethlehem și Ierusalim, o călătorie spirituală pe tărâmul profeților (partea a doua)
orasul Dublin
orasul Dublin

Dublin este capitala si cel mai mare oras al Republicii Irlandei. Capitala este situata in partea estica a tarii si are o populatie metropolitana de 1.1 milioane de locuitori. Dublin, un oras renumit pentru puburile sale, insa, are foarte multe alte atractii turistice ca: Fabrica de bere Guiness, Gradina zoologica din Dublin, Galeriile Nationale ale Irlandei, Muzeul National, Catedrala Sf. Patrick sau Castelul din Dublin.

Sarbatoarea nationala a Irlandei este ziua Sf. Patrick care se sarbatoreste in fiecare an incepand cu 17 martie. Acest festival s-a extins pe plan international, in ultimii ani fiind sarbatorit chiar si la noi in tara in mai toate puburile cu specific irlandez. Simbolul acestui festival irlandez este culoarea verde specific trifoiului care face trimitere la Sfanta Treime.

Pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Republic Irlanda este inscrisa cu doar doua obiective Ansamblul arheologic Bend of the Boyne si Skellig Michael. Bend of the boyne este cel mai mare si unul dintre cele mai vechi monumente arheologice din lume fiind construit inca din perioada neoliticului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.